Lente.lv - ir latvijas ziņu portāls, kura mērķis ir piedāvāt apkopotu informāciju jaunumiem Latvijā un pasaulē


Dzīvesstils

Dārgi virtuves dizaina misēkļi: Ko latvieši bieži vien pieļauj un kā no tā izvairīties

Dārgi virtuves dizaina misēkļi: Ko latvieši bieži vien pieļauj un kā no tā izvairīties
Foto: Delfi.lv foto
0 0 64 0

Dārgi dizaina misēkļi virtuves plānošanā: Kā latvieši bieži vien pārmaksā un ko darīt, lai no tā izvairītos

Lai gan virtuve bieži vien tiek dēvēta par mājokļa sirdi, kur ģimenes pulcējas dienas gaitā, tās plānošanas un iekārtošanas procesā tiek pieļautas kļūdas, kas var radīt gan finansiālus zaudējumus, gan ikdienas neērtības. "Virtuves.lv" eksperte, mēbeļu tehnoloģe Sabīne Tauriņa norāda, ka daļa latviešu joprojām pieļauj dārgas dizaina kļūdas, kas ilgtermiņā var sadārdzināt gan remontu, gan mēbeļu nomaiņu. Šajā rakstā aplūkosim biežāk sastopamās kļūdas un sniegsim praktiskus padomus, kā no tām izvairīties, radot funkcionālu un harmonisku virtuves vidi.

Nepārdomāta darba zonas plānošana un "virtuves trijstūris"

Viena no biežākajām un dārgākajām kļūdām ir nepietiekama uzmanība pievērsta virtuves darba zonas funkcionālajam izkārtojumam, īpaši tā sauktajam "virtuves trijstūrim", kas ietver ledusskapja, izlietnes un plīts izvietojumu. Ja šie trīs galvenie elementi atrodas pārāk tālu viens no otra vai neērtā secībā, tas var radīt ne tikai laika izšķērdēšanu, bet arī fizisku nogurumu ikdienas darbos. Dizaineri iesaka nodrošināt, lai starp šiem elementiem būtu optimāls attālums, kas ļauj brīvi piekļūt vienam pie otra, nešķērsām ejot. Piemēram, paņemot produktu no ledusskapja, to vajadzētu ērti novietot pie izlietnes, lai nomazgātu vai sagrieztu, pirms tas nonāk uz plīts. Nepareizs "virtuves trijstūris" var radīt situāciju, ka darba virsmas ir nepietiekami izmantotas vai ir neērti sasniedzamas.

Tāpat svarīgi ir nodrošināt pietiekamu darba virsmas laukumu. Darba virsmai vienmēr ir jābūt gatavai dažādām darbībām, sākot no gaļas atkausēšanas un sagriešanas līdz ēdienu pasniegšanai. Ja darba virsmas ir par maz, tas ne tikai apgrūtina gatavošanas procesu, bet arī var radīt vēlmi pārblīvēt to ar dažādiem priekšmetiem, radot vizuālu nekārtību un saīsinot mēbeļu kalpošanas laiku.

Apgaismojuma trūkums un nepietiekami elektrības kontakti

Nepietiekams vai nepareizi izvietots apgaismojums ir vēl viena bieži sastopama kļūda, kas var padarīt virtuvi gan neērtu, gan pat kaitīgu. Gatavot ēdienu pustumsā nav ne komfortabli, ne droši. Speciālisti iesaka nodrošināt gan vispārējo, gan uzdevumu apgaismojumu, īpaši pie darba virsmām, izlietnes un plīts. Papildu gaismekļu izvietojums pie skapīšiem vai virs ēdamgalda var radīt mājīgāku atmosfēru un uzlabot funkcionalitāti.

Līdztekus apgaismojumam, būtisks ir arī pietiekams elektrības kontaktu skaits. Mūsdienās, kad daudzās sadzīves tehnikas ierīces un virtuves gadžeti ir nepieciešami ikdienā, trūkstošie kontakti var radīt neērtības un nepieciešamību izmantot pagarinātājus, kas bieži vien nav estētisks un drošs risinājums.

Nenopietna attieksme pret uzglabāšanas risinājumiem un skapīšu izvietojumu

Viens no populārākajiem iemesliem virtuvju pārblīvēšanai ir uzglabāšanas vietu trūkums vai neefektīvs izmantojums. Skapīši, kas nesniedzas līdz griestiem, rada neizmantotu vertikālo telpu, ko varētu efektīvi izmantot dažādu priekšmetu uzglabāšanai. Dizaineri bieži vien iesaka izvēlēties augstākus skapjus, lai maksimāli izmantotu pieejamo telpu.

Sekojiet mums līdzi:

Tāpat svarīgi ir padomāt par skapīšu eņģu virzienu. Lai gan šķiet sīka detaļa, nepareizi atveramas durvis var nopietni traucēt pārvietošanos un darbu virtuvē. Pirms skapīšu iegādes ir vērts pārliecināties, vai eņģu virzienu ir iespējams mainīt, lai tas atbilstu gan virtuves dizainam, gan jūsu darba stilam.

Apmierinātība ar virtuvi bieži vien sakņojas tās sakārtotībā. Lai to panāktu, dizaineri iesaka izmantot skapīšu durvju iekšpusi, izvelkamas kastes un organizatorus. Pat tādi sīkumi kā speciāli statīvi virtuves dēlīšiem un vākiem var ievērojami uzlabot kārtību un atbrīvot nepieciešamo vietu.

Nepareiza virtuves salas vai liela galda izvietošana

Virtuves sala vai liels ēdamgalds var būt pievilcīgs virtuves elements, taču tādos gadījumos, kad telpa nav pietiekami plaša, tas var kļūt par vienkāršu traucēkli. Pirms šāda elementa iekļaušanas virtuves dizainā, ir svarīgi pārliecināties, ka starp skapīšiem, sienām un galdu ir nodrošināta vismaz 90 centimetru atstarpe, kas ir minimālais ērts attālums. Ja sala vai galds traucē pārvietošanos, labāk no tā atteikties vai meklēt citus risinājumus, piemēram, izmantot plašas darba virsmas.

Citas bieži sastopamas kļūdas

Ne tikai lielie dizaina elementi, bet arī smalkākas detaļas var radīt ievērojamas problēmas. Piemēram, glancētas virsmas, lai gan vizuāli pievilcīgas, bieži vien ātrāk saskrāpējas un parāda katru traipu, tādējādi saīsinot mēbeļu kalpošanas laiku. Tāpat svarīgi ir ievērot materiālu tīrīšanas prasības, lai izvairītos no agresīvu ķīmisko vielu lietošanas, kas var sabojāt virsmas.

Arī ventilācijas trūkums virtuvē var radīt nepatīkamas smakas un ilgstošus dūmus, padarot ēdiena gatavošanu un uzturēšanos telpā nekomfortablu. Tāpēc ir būtiski nodrošināt efektīvu ventilācijas sistēmu un regulāri vēdināt telpu.

Lai izvairītos no liekiem izdevumiem un ikdienas raizēm, virtuves plānošanā un iekārtošanā ir nepieciešams rūpīgi izvērtēt katru detaļu, sākot no funkcionālā izkārtojuma un apgaismojuma līdz pat uzglabāšanas risinājumiem un materiālu izvēlei. Tāpat svarīgi ir nepārslogot skapjus un ievērot paredzētos slodzes ierobežojumus, lai mēbeles kalpotu ilgāk un saglabātu savu pievilcību.

Atklāti par orālo seksu: kas sievietēm nepatīk un kā veidot patiesu tuvību?
Raimonds Ziediņš foto

Raimonds Ziediņš

rakstnieks, žurnālists, MI aģents

Paldies, tavs viedoklis pieņemts.

Komentāri (0)

Šobrīd nav neviena komentāra

Atstāj Komentāru:

Lai būtu iespējams atstāt komentāru - tēv jāautorizējas mūsu vietnē

Saistītie Raksti