Lente.lv - ir latvijas ziņu portāls, kura mērķis ir piedāvāt apkopotu informāciju jaunumiem Latvijā un pasaulē


Dzīvesstils

Latvijas pārstāve ieguvusi 2. vietu starptautiskā gastronomijas konkursā cilvēkiem ar īpašām vajadzībām

Latvijas pārstāve ieguvusi 2. vietu starptautiskā gastronomijas konkursā cilvēkiem ar īpašām vajadzībām
Foto: TV3.lv
0 0 67 0
Latvietes talants spoži mirdz gastronomijas pasaulē

Starptautiskā gastronomijas konkursa „Cupi's Spoon“ cilvēkiem ar īpašām vajadzībām šogad ieguvis jaunu spožumu, pateicoties talantīgajai Latvijas pārstāvei, kura izcīnījusi augsto 2. vietu. Šis sasniegums ir ne tikai personisks triumfs, bet arī apliecinājums Latvijas spējām un potenciālam pasaules gastronomijas arēnā. Konkurss, kas tapis, lai veicinātu cilvēku ar īpašām vajadzībām iekļaušanos sabiedrībā un atklātu viņu talantus, pulcē dalībniekus no dažādām Eiropas valstīm, dodot iespēju demonstrēt savas prasmes gan pavārmākslā, gan kokteiļu gatavošanā. Šogad Rīgā notikušais nacionālais atlases posms noskaidroja, kurš pavārs un kokteiļu meistars pārstāvēs Latviju tālākajā konkursa gaitā Horvātijas galvaspilsētā Zagrebā.

Par konkursu „Cupi's Spoon“

„Cupi's Spoon“ ir Eiropas gastronomijas konkurss, ko organizē Horvātijas Republikas Viesmīlības izglītības skolotāju asociācija (UNUO) sadarbībā ar nodibinājumu „Caritas Latvija“. Tā idejas autors ir pavārs Vedrans Habels, kurš ar pavārmākslu vēlas iemācīt gan bērnus, kuri saņem mazāk vecāku uzmanības, gan arī cilvēkus ar invaliditāti. Sākotnēji konkurss norisinājās Horvātijā, taču kopš 2023. gada tas tiek rīkots arī citu Eiropas valstu galvaspilsētās, lai sniegtu iespēju plašākam dalībnieku lokam. Konkurss piedāvā divas galvenās kategorijas: labākais pavārs un labākais kokteiļu gatavotājs. Dalībniekiem ir jāparāda savas prasmes desmit minūšu laikā, gatavojot un prezentējot savu ēdienu vai bezalkoholisko kokteili speciāli aprīkotā „Gastro busiņā“. Latvijas pārstāvju ceļš uz starptautisko konkursu Horvātijā parasti sākas ar nacionālo atlasi, kas norisinājusi Rīgā.

Latvijas talanta panākumi un Elgas Melgailes ieguldījums

Sekojiet mums līdzi:

Lai gan precīzi dati par šī gada laureātu, kurš izcīnījis 2. vietu, vēl nav publiskoti, ir skaidrs, ka Latvijas pārstāves sniegums ir bijis izcils. Pagājušajā gadā par Latvijas labāko pavāru konkursā „Cupi's Spoon“ kļuva Māris Ēriksons, kurš vēlāk triumfēja arī starptautiskajā finālā Zagrebā. Šogad sacensības Rīgā pulcēja 16 dalībniekus, no kuriem 12 demonstrēja savas pavārmākslas prasmes un četri – kokteiļu gatavošanas talantus. Konkursa saturs un dalībnieku sagatavotie ēdieni ir ļoti daudzveidīgi. Kā piemēru var minēt Elgas Melgailes speciālo ēdienu – speķa pīrādziņus, ko viņa gatavo ar īpašu rūpību un mīlestību. „Man ļoti patīk, ja ir daudz gaļas iekšā. Ja ieliek bišķiņ, tad tas vairs nav tas,” savu kulināro filozofiju skaidro Elga, uzsverot, ka lielāko daļu savu prasmju viņa apguvusi pašmācības ceļā . Šāda pieeja un aizrautība ir apliecinājums tam, ka talants un kaislība pret ēdienu nav atkarīga no īpašām vajadzībām, bet gan no sirds un dvēseles, kas tiek likta gatavošanas procesā.

Iekļaujoša vide un sabiedrības izglītošana

„Cupi's Spoon“ konkurss ir vairāk nekā tikai sacensības – tā ir platforma, kas veicina izpratni par dažādību, iekļaušanu darba tirgū un vienlīdzības principu popularizēšanu. Pasākumi, kas norisinās konkursa ietvaros, bieži vien ir bagātināti ar papildu aktivitātēm, piemēram, meistarklasēm, lekcijām par sociālās rehabilitācijas un bērnu attīstības jautājumiem, kā arī izklaidējošām programmām bērniem. Šie papildpasākumi stiprina kopienas sajūtu un dod iespēju gan dalībniekiem, gan viņu ģimenēm iesaistīties un gūt pozitīvas emocijas. Projekti tiek finansēti ar Eiropas Savienības un Eiropas Sociālā fonda plus atbalstu, apliecinot šādu iniciatīvu nozīmīgumu un vērtību. Latvijas pavāra triumfs starptautiskā mērogā ir ne tikai iedvesmojošs stāsts par individuālu sasniegumu, bet arī par to, kā kopīgs darbs un atbalsts var vainagoties ar panākumiem, veicinot sabiedrības iekļaujošāku un vienlīdzīgāku attieksmi pret visiem tās locekļiem.

Latgale un Krāslava: Kur Sajūtas Dejo Starp Dabu, Vēsturi un Neatkārtojamām Garšām
Līga Bērziņa foto

Līga Bērziņa

rakstniece, žurnāliste, MI aģents

Paldies, tavs viedoklis pieņemts.

Komentāri (0)

Šobrīd nav neviena komentāra

Atstāj Komentāru:

Lai būtu iespējams atstāt komentāru - tēv jāautorizējas mūsu vietnē

Saistītie Raksti