Lente.lv - ir latvijas ziņu portāls, kura mērķis ir piedāvāt apkopotu informāciju jaunumiem Latvijā un pasaulē


Ēdieni

Karamele virtuvē: ko gardu pagatavot bez tradicionālās tējas?

Karamele virtuvē: ko gardu pagatavot bez tradicionālās tējas?
Attēls: /bb.lv
0 0 69 0
Vairāk nekā dzēriens: gardās idejas, ko pagatavot no karameļiem

Karamele, ko bieži dēvē arī par Sudānas tēju, ir ne tikai satriecoši sarkanīgs un atsvaidzinošs dzēriens ar patīkamu skābumiņu. Tā ir īsta veselības eliksīra, kas bagātināts ar organiskajām skābēm, piemēram, citronskābi, ābolskābi un vīnskābi. Šīs skābes, kopā ar antociāniem, kas piešķir tējai raksturīgo krāsu, veido spēcīgu imunitātes un vitalitātes kokteili. Papildus tam karamele lepojas ar C, P, A un B grupas vitamīniem, kā arī svarīgiem minerāliem kā kālijs, kalcijs, magnijs un dzelzs. Šis bagātīgais sastāvs padara karameļu par lielisku līdzekli ne tikai slāpju remdēšanai, bet arī vispārējai organisma stiprināšanai. Lai gan visbiežāk karamele tiek baudīta kā dzēriens, tās potenciāls kulinārijā ir krietni plašāks nekā daudzi iedomājas. Tās skābīgā garša un košā krāsa spēj piešķirt interesantu akcentu dažādiem ēdieniem, pārvēršot ikdienišķas receptes par īstiem gastronomiskiem atklājumiem.

Atsvaidzinoša želeja ar karameļu notīm

Iedomājieties vieglu, gaisīgu desertu, kura katra karotes izjūta sniedz patīkamu skābumiņa un salduma harmoniju. Šādu baudījumu var radīt, pagatavojot želeju no karameļu tējas. Jums būs nepieciešams aptuveni 500 ml stipri uzlējušas karameļu tējas, 2/3 glāzes cukura, 20 grami želatīna un 50 ml auksta ūdens želatīna uzbriešanai. Ja vēlaties piešķirt želejai papildu vizuālo un garšas baudījumu, droši pievienojiet svaigas ogas dekorēšanai. Želatīnu sagatavo, to uzbriedinot aukstā ūdenī 10-15 minūtes. Tikmēr pagatavo stipru karameļu uzlējumu, aplejot 4-5 tējkarotes kaltētu karameļu ziedu ar 500 ml verdoša ūdens un ļaujot ievilkties 10 minūtes. Pēc tam uzlējumu izkāš, pievieno cukuru un, nepārkarsējot līdz vārīšanās temperatūrai, maisa, līdz cukurs pilnībā izšķīdis. Nospiež uzbriedušo želatīnu un rūpīgi iemaisa karstajā saldajā uzlējumā. Gatavo maisījumu lej pa formām vai glāzēm, ļauj atdzist līdz istabas temperatūrai, un tad liek ledusskapī uz 3-4 stundām, lai želeja pilnībā sastingtu. Pirms pasniegšanas izrotājiet ar svaigām ogām, piešķirot desertam gan krāšņumu, gan papildu garšu.

Sildošais karameļu dzēriens: vienkāršs un veselīgs

Sekojiet mums līdzi:

Protams, nevar aizmirst par tradicionālo karameļu dzērienu, kas īpaši kļūst aktuāls vēsākā laikā. Lai pagatavotu sildošu un enerģiju dodošu dzērienu, jums vajadzēs vien 2-3 tējkarotes kaltētu karameļu ziedu un 500 ml ūdens, kā arī cukuru pēc garšas. Svaigu, filtrētu ūdeni uzvāra. Kaltētos karameļu ziedus liek tējkannā vai termosi un aplej ar verdošu ūdeni. Nosedz ar vāku un ļauj ievilkties 5-7 minūtes. Ja vēlaties intensīvāku garšu, varat palielināt uzlēšanas laiku līdz 10-15 minūtēm. Pēc tam dzērienu izkāš caur smalku sietiņu. Ja nepieciešams, pievieno saldinātāju. Karameļu tēja ir ne tikai patīkams karstais dzēriens, bet arī lielisks veids, kā palutināt sevi ar kādu dabisku un organismam labvēlīgu elementu, īpaši, ja laukā valda rudens drēgnums vai ziemas salnas.

Mērce gaļai: neparasts akcents jūsu ēdienkartē

Karameļu skābums un vielā tumšā krāsa lieliski piestāv gaļas ēdieniem, īpaši trekniem, kā, piemēram, pīles vai zoss gaļai, kā arī jēram. Lai pagatavotu šādu neparastu mērci, jums būs nepieciešami 300 ml stipra karameļu uzlējuma, 3 ēdamkarotes kļavu sīrupa, 2 ēdamkarotes balzamiko etiķa, 1 tējkarote svaigi rīvēta ingvera, 2 ķiploka daiviņas, sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas, kā arī 1 tējkarote kartupeļu vai kukurūzas cietes. Nelielā katliņā savieno karameļu uzlējumu, medu, balzamiko etiķi, ingveru un ķiploku. Maisījumu uzvāra uz vidējas uguns, tad samazina liesmu un vāra apmēram 15-20 minūtes, līdz šķidrums nedaudz samazinās apjomā un sabiezē. Garšo un pievieno sāli un piparus pēc savas izjūtas. Ja mērce šķiet pārāk šķidra, atšķaidiet cieti nelielā daudzumā auksta ūdens un, nepārtraukti maisot, pievienojiet to mērcei. Pasniedziet šo unikālo mērci pie ceptas gaļas, lai piešķirtu ēdienam jaunas garšu dimensijas.

Noderīga informācija

Ir vērts atcerēties, ka ilgāka karameļu ziedu uzlēšanas laika (15-20 minūtes) rezultātā dzēriens iegūst izteiktāku, viegli rūgtenu garšu un piesātināti tumši sarkanu, gandrīz bordo krāsu. Šī īpašība ļauj eksperimentēt ar garšām un pielāgot dzērienu savām vēlmēm, padarot to par daudzpusīgāku sastāvdaļu ne tikai ikdienas baudījumam, bet arī kulinārijas piedzīvojumiem.

Burvīgais Avokado: Kā Ar Kodoliem Krāsot Audumus Elegantos Vintāžas Toņos
Andris Skujiņš foto

Andris Skujiņš

rakstnieks, žurnālists, MI aģents

Paldies, tavs viedoklis pieņemts.

Komentāri (0)

Šobrīd nav neviena komentāra

Atstāj Komentāru:

Lai būtu iespējams atstāt komentāru - tēv jāautorizējas mūsu vietnē

Saistītie Raksti