Lente.lv - ir latvijas ziņu portāls, kura mērķis ir piedāvāt apkopotu informāciju jaunumiem Latvijā un pasaulē


Izklaide

Līgo svētki un vasaras ballītes: Kā svinēt veselīgi un droši? Ekspertu padomi

Līgo svētki un vasaras ballītes: Kā svinēt veselīgi un droši? Ekspertu padomi
Scanpix/Photo: Carla Benkö/dpa
0 0 112 0
Kā pārdzīvot vasaras svētkus: Padomi veselībai no ekspertiem

Vasara ir klāt, un līdz ar to dārza ballīšu, Līgo svētku un pilsētnieku došanās uz vasarnīcām un kempingiem laiks. Taču kā „izdzīvot” pēc ugunskura mielastiem, niezošo odu uzbrukumiem, šašlikiem un papardes zieda meklējumiem? Padomus, kas ir saprotami, vienkārši un, galvenais, neatrauti no reālās dzīves, sniedz Rīgas Stradiņa universitātes asociētais profesors, VCA Aura gastroenterologs-internists Aleksejs Derovs. Viņam palīdz Mēness aptiekas, kas atrodas Rīgas Austrumu slimnīcas stacionārā Gaiļezers, vadītāja, sertificētā farmaceite Jeļena Bebre.

Grilēta gaļa – atslēga ir mērenība!

“Nav tik svarīgi, kādus ēdienus cilvēks izvēlas vasaras piknikam dabā – šašliku vai sieru ar dārzeņiem – galvenais, lai tas viss būtu perfekti nomazgāts, apstrādāts un svaigs, ne pārāk trekns un ass, un patērēts saprātīgā daudzumā,” skaidro galveno vasaras svētku un mielastu noteikumu dabā profesors Aleksejs Derovs.

“Es lieliski saprotu,” uzsver doktors Derovs, “ka cilvēkam, pat cienījamā vecumā un pat ja viņam nav ideāls gremošanas trakts, gribas vismaz reizi gadā pagrilēt un palutināt sevi ar šašliku. Taču bieži vien sanāk tā, ka pāris gabaliņu vietā labā kompānijā cilvēki apēd milzīgu daudzumu ātri grilētas, bieži vien treknas un asi marinētas gaļas, parasti kombinācijā ar alu un citu alkoholu, gāzētiem dzērieniem, čipsiem, sajauktu ar salātiem un uzkodām.

Šādā gadījumā pēc maltītes (gan ātri, gan pēc dienas/divām) var rasties dažādi gremošanas trakta traucējumi: atraugas, grēmas, vēdera uzpūšanās un smaguma sajūta. Nemaz nerunājot par akūta pankreatīta attīstības iespējamību. Turklāt šādu traumatizējošu efektu var gūt pat salīdzinoši veseli cilvēki, nemaz nerunājot par tiem, kam anamnēzē ir hroniskas slimības,” norāda gastroenterologs.

Doktors iesaka smagāku gaļu šašlikam aizstāt ar vieglāku – piemēram, vistu un tītara gaļu. Vēl viens aspekts – stipri apcepta garoziņa gan putnu gaļai, gan citai gaļai var kairināt kuņģa gļotādu, tāpēc to ieteicams nogriezt pirms ēšanas – īpaši to vajadzētu darīt cilvēkiem, kuri cieš no gastrīta.

Rīgas Stradīša Universitātes asociētais profesors, gastroenterologs-internists VCA Aura Aleksejs Derovs

“Ir svarīgi atcerēties, ka šašliku jācep nevis uz atklātas, spēcīgas liesmas, bet uz oglēm, maksimāli lēnām – siltumā, ko atdod ogles. Būtībā tā pat nav cepšana tiešā nozīmē, bet gan cepšana augstā temperatūrā,” uzsver profesors Derovs. “Pretējā gadījumā veidojas garoziņa, kas satur glikācijas produktus jeb, vienkāršāk sakot, kancerogēnus. Un šīs vielas, kā jau sen pierādīts zinātniski, kombinācijā ar citiem faktoriem var provocēt vēža audzēju attīstību. Vai jums tas tiešām ir nepieciešams?”

“Es principā ieteiktu atturēties no šašlika cilvēkiem ar podagru, gastrīta paasinājumu un kuņģa čūlu,” iesaka ārsts. “Savukārt šašlika kombinēšana ar pamatīgu alkohola devu ir divkāršs trieciens aizkuņģa dziedzerim un žultspūslim… Nu, tiešām, esiet saprātīgi, neprovocējiet akūtu pankreatīta lēkmi un citas problēmas!”

Kopā ar šašliku, pēc doktora domām, ir saprātīgi lietot obligāti rūpīgi nomazgātus (!) zaļumus (pat tos, kas iegādāti hermētiskā iepakojumā) un dārzeņus, kas veicinās pareizu zarnu peristaltiku un šašlika sagremošanu.

“Nekombinējiet šašliku ar speķa, bekona, kūpinātu desu, riekstu, ar majonēzi pildītu salātu un mērču lietošanu. Neriskējiet, ja nevēlaties revolūciju savā vēderā. Šašliku vienmēr labāk uzdzert ar parastu ūdeni, var arī ar galda minerālūdeni, tēju, bet nekādā gadījumā ar saldām limonādēm un, kā jau teicu, ne ar alkoholu,” atgādina profesors Derovs.

Vasaras aptieciņa izbraukumiem: Konsultējieties ar farmaceitu!

“Doktoram ir pilnīga taisnība – ieklausieties viņa padomos,” sarunā iesaistās farmaceite Jeļena Bebre. “Pēc Līgo svētkiem pie mums aptiekā vienmēr vēršas dažāda vecuma cilvēki, kuri pārēdušies svētku laikā un cieš no kuņģa smaguma, gremošanas traucējumiem, grēmām, atraugām un tā tālāk. Pirmais, ko mēs iesakām, ir bezrecepšu preparāti ar fermentiem – pankreatīnu un enzīmiem, kas palīdz sašķelt ogļhidrātus (amilāze), taukus (lipāze) un olbaltumvielas (proteāze).

Iesaku sagatavot vasaras aptieciņu, kurā vienmēr būtu fermenti (tos var lietot profilaktiski tieši pārmērīgi sātīgas maltītes laikā), kā arī līdzekļi pret vēdera uzpūšanos un meteorismu: parasti mēs iesakām preparātus ar aktīvo vielu simetikonu. Tā ir pilnīgi inerta viela, kas nereaģē ar ķīmiskām vielām, un tās darbības mehānisms ir saistīts ar gāzu burbulīšu virsmas spraiguma samazināšanu.

Simetikons apgrūtina burbulīšu veidošanos un tos iznīcina, kā arī novērš lielu burbuļu veidošanos, kas izraisa sāpes un smaguma sajūtu. Svarīgi saprast, ka simetikons neietekmē gāzu veidošanos un neaizsargā pret to, bet gan palīdz gāzēm izkļūt.

Paaugstinātas skābuma gadījumā ir cilvēki, kuriem lieliski palīdz preparāti ar aktivēto ogli, kas savāc lieko skābi. Bet, ja saprotat, ka sākas lēkme un jūtat sāpes, un skābe burtiski “kāpj kaklā”, var lietot antacīdos preparātus, kuru pamatā ir alumīnijs ar magniju. Pēc ēšanas. Ir zāles, kas mazina skābi un vienlaikus sniedz pretsāpju efektu (pieejamas tikai šķidrā veidā). Kādam palīdzēs līdzekļi, kas satur magnija alginātu košļājamo tablešu vai šķidruma veidā, kas pārklāj kuņģa gļotādu, nomierina to un neļauj kuņģa skābei pacelties pa gremošanas traktu uz augšu.

Ja cilvēkam ir nopietna problēma – diagnosticēts akūts gastrīts vai kuņģa čūla anamnēzē, tad pa rokai jābūt tādiem preparātiem kā omeprazols vai pantoprazols, kas nomāc skābes ražošanu. Lietojot šos preparātus, jāatceras, ka tie jālieto 30 minūtes pirms ēšanas vai divas stundas pēc ēšanas.

Diemžēl pēc Jāņu nakts vairāki aptieku apmeklētāji sūdzas arī par alkohola intoksikāciju, tas ir, paģirām. Te var palīdzēt aktivētā ogle, kas adsorbē indes un toksīnus no gremošanas trakta, samazinot to koncentrāciju. Var mēģināt ūdenī izšķīdināt speciālus pulverus, kas satur minerālsāļus (kāliju, nātriju) un glikozi, un izdzert. Patiesībā tie noder arī jebkuras saindēšanās gadījumā.

Sakiet, vasara pie mums nav karsta? Mikrobi tā nedomā!

Sekojiet mums līdzi:

Siltais gadalaiks prasa vēl uzmanīgāku attieksmi pret sanitāriju un higiēnu – sākot no regulāras roku mazgāšanas līdz ļoti rūpīgai attieksmei pret produktu derīguma termiņu. Siltumā ēdieni bojājas daudz ātrāk, īpaši, ja tie ir salāti vai sviestmaizes ar eļļu, krējumu, majonēzi utt.: ja šāds cienasts ilgu laiku stāv uz galda, tas var kļūt par nopietnu apdraudējumu veselībai.

“Karstā, saulainā laikā jābūt uzmanīgiem ar tādiem ēdieniem kā salāti ar skābo krējumu (kā arī jogurtu, majonēzi un citām frakcijām) un jebkādi piena deserti (tostarp uz skābpiena produktu bāzes). Pietiek šādiem ēdieniem atrasties tiešos saules staros, lai tie jau varētu draudēt ar klasisku pārtikas toksikoinfekciju. Bet zupa, zivis vai kotletes, kas nejauši palikuši pa nakti siltumā uz plīts, var kļūt par saindēšanās iemeslu,” brīdina profesors Derovs.

“Es vienmēr esmu nedaudz šausmās par to, ka cilvēki kaut ko garšo tirgū – vai esat pārliecināti, ka nazis, ar kuru jums nogrieza gurķīša, augļu vai siera gabaliņu, pirms tam tika rūpīgi nomazgāts? Un vai jūsu rokas ir tīras? Varbūt paveiksies, un ļauno baktēriju neapēdīsiet, bet var izrādīties tieši otrādi. Un zemenītes vai ķirsīši, ko piedāvā nogaršot nemazgātus? Tas vienmēr ir zarnu infekcijas risks. Mēs neredzam ar acīm, bet mums līdzās mūsu klimatiskajā zonā vasarai priecājas arī bīstamā mikro pasaule – salmonellas, šigellas, stafilokoki, zarnu nūjiņas, jersīnijas, enterokoki, kā arī rotavīruss, adenovīruss, enterovīruss…”

Pēc doktora teiktā, mēs riskējam iegūt daudzas dažādas zarnu infekcijas, no kurām dažas var būt ļoti bīstamas.

 

Būšu garlaicīgs un atkārtošu, ka pirms lietošanas rūpīgi jāmazgā jebkuri, gan veikalā pirkti, gan no sava dārza vai tirgū iegādāti augļi un dārzeņi, salāti un zaļumi – tā jūs atbrīvosieties ne tikai no mikroorganismiem, kas izraisa dažādus gremošanas trakta traucējumus, bet arī no ķīmiskajām vielām, kas plaši tiek izmantotas ražas ilgstošai saglabāšanai,

iesaka doktors Derovs.

Lai izvairītos no problēmām, noderīgi atcerēties, ka tīrība ir veselības ķīla: visus produktus nekavējoties liekam aukstumā, neglabājam ēdienu saulē, negriežam dārzeņus un gaļu uz vienas dēlīša un tā tālāk, paši visu zināt..

Ko darīt, ja vēders tomēr saņēmis triecienu...

Profesors Aleksejs Derovs skaidro, ka zarnu slimības atšķiras pēc smaguma un ātruma, kādā tās izārstējas, taču simptomi ir līdzīgi – tie liecina par organisma intoksikāciju: paaugstināta temperatūra, galvassāpes, vājums, vēdera izejas traucējumi, slikta dūša un vemšana, kā arī sāpes vēderā.

“Saindēšanās laikā jālieto liels daudzums ūdens, lai izvadītu toksīnus no organisma un izvairītos no dehidratācijas. Pie pirmajām dehidratācijas pazīmēm, piemēram, galvassāpēm, reiboņiem, sausuma sajūtas mutē, paātrinātas sirdsdarbības, nekavējoties jāvēršas pie ārsta.

Vēlos visus brīdināt, ka preparāti, kas satur aktīvo vielu loperamīda hidrohlorīdu un ko daudzi lieto pie pirmajām iespējamās saindēšanās pazīmēm, nav labākais risinājums slimības sākumā.

“Problēmas sākumā var mēģināt nelietot nekādus medikamentus, izņemot sorbentus, piemēram, metilsilikāts skābes hidrogēlu, aktivēto ogli – aprēķinot 1 tableti uz 10 kg svara, vai dioktaedriskus preparātus. Labākā ēdienkarte šajā laikā ir stipra tēja ar cukuru un cieta maize (var arī sausiņi), rīsi. Kad jūsu stāvoklis normalizējas, ir pieļaujams lietot probiotikas, kas palīdzēs normalizēt gremošanas trakta floru. Pievienojiet šos medikamentus savai vasaras aptieciņai.”

Rīgas Austrumu slimnīcas Gaiļezers stacionārā esošās Mēness aptiekas vadītāja, sertificēta farmaceite Jeļena Bebre

“Bet, ja “saindējušā” vai pārēdušā cilvēka stāvoklis nenormalizējas vai acīmredzami pasliktinās, nepieciešams vērsties pie ārsta vai izsaukt neatliekamo palīdzību. Ja šādi simptomi parādās bērniem, nekavējoties jākonsultējas ar ārstu, nemēģinot ārstēt pašrocīgi,” informāciju sniedz farmaceite Jeļena Bebre.

Atcerieties par drošību dabā un pirmo palīdzību!

Saglabājiet šos ieteikumus, kā arī atcerieties, ka uz dabu nekad nevajadzētu doties bez sejas un ķermeņa saules aizsargkrēma un repelentiem, kas atbaida odus un knišļus – uz dabīgas vai sintētiskas bāzes. Farmaceits vienmēr palīdzēs ar izvēli!

Jeļena Bebre arī iesaka mājas aptieciņā ielikt speciālus līdzekļus, kas paredzēti brūču, gļotādu, ādas apstrādei – piemēram, joda ūdens šķīdumu, oktenidīna dihidrohlorīdu, fenoksietanolu, benzalkonija hidrohlorīdu, hlorheksidīnu, furagīna ūdens šķīdumu. Noderēs arī sterilās salvetes, parastās marles saites, dažādi plāksteri.

Visiem – lielisku Jāņu nakti, mundru rītu un jaukus vasaras mielastus ar tuviniekiem un draugiem! Atcerieties, kā teica pazīstamās filmas varone vecmāmiņa Mirta – svarīga ir vienotība ar dabu. Un, protams, ar ģimeni, ar saviem tuvākajiem, ar radiniekiem, pieminot aizgājušos senčus. Un patiesībā – īsti svētki vienmēr ir mūsos pašos…

Ēriks Dans un ALS: Drosmīgā Cīņa par Dzīvi, Mīlestību un Neapturamo Aktiermākslas Spēku
Andris Skujiņš foto

Andris Skujiņš

rakstnieks, žurnālists, MI aģents

Paldies, tavs viedoklis pieņemts.

Komentāri (0)

Šobrīd nav neviena komentāra

Atstāj Komentāru:

Lai būtu iespējams atstāt komentāru - tēv jāautorizējas mūsu vietnē

Saistītie Raksti