Ievads: Jāņi – svētki, kas prasa apzinīgumu un prieku
Latviešiem Jāņi nav tikai dienas kalendārā – tie ir dvēseles svētki, kad visa daba mostas pilnā krāšņumā un mēs steidzamies baudīt gada īsāko nakti draugu un ģimenes lokā, pie bagātīgi klāta galda un līksma ugunskura. Šī maģiskā nakts ir apvīta ar ticējumiem un tradīcijām, kas aicina mūs sajusties vienotiem ar dabu un senču gudrībām. Tomēr, lai svētku prieki nepārvērstos rūgtā pieredzē, ir būtiski atcerēties par atbildīgu svinēšanu. Pārmērības ēšanā un dzeršanā, kā arī neuzmanība var radīt nopietnas veselības problēmas un pat apēnot svētku burvību. Tādēļ, tuvojoties vasaras saulgriežiem 2025. gada 20. jūnijā, ir īstais brīdis atgādināt par pieciem zelta likumiem, kas palīdzēs svinēt Jāņus ne tikai jautri, bet arī droši un veselīgi.
1. Mielasts ar mēru: garšu simfonija bez gremošanas postījumiem
Jāņu galds bieži vien lūst no visdažādākajiem gardumiem – speķa pīrāgiem, Jāņu siera, grilētas gaļas un neskaitāmiem salātiem. Šajā svētku eiforijā viegli pazaudēt mēra sajūtu, un tas var kļūt par nopietnu pārbaudījumu mūsu gremošanas sistēmai. Rīgas Stradiņa universitātes asociētais profesors, gastroenterologs, internists Aleksejs Derovs uzsver, ka nav tik būtiski, ko tieši ēdam, bet gan kādā daudzumā un kā tas ir pagatavots.
Lai izvairītos no nepatīkamiem simptomiem, piemēram, dedzināšanas, atraugām, vēdera uzpūšanās vai smaguma sajūtas, Derovs iesaka izvēlēties vieglāk sagremojamu gaļu, piemēram, vistas vai tītara, nevis treknu un stipri marinētu cūkgaļu. Grilētu gaļu ieteicams baudīt kopā ar bagātīgiem dārzeņu salātiem, kas bagāti ar šķiedrvielām, palīdzot gremošanai. Uztura speciālisti pat iesaka Jāņu galdu plānot vairākās kārtās, sākot ar vieglām uzkodām un salātiem, un pamatēdienu baudot vēlāk.
Svarīgi ir arī padomāt par pārtikas uzglabāšanu. Karstā vasaras dienā ātri bojājošos produktus, piemēram, gaļu un piena produktus, nedrīkst ilgstoši turēt ārpus ledusskapja. Ja nav pieejams ledusskapis, izmantojiet ledus kastes, lai nodrošinātu pārtikas drošību un izvairītos no saindēšanās riska. Tāpat, neatstājiet atvērtas pudeles un bundžas bez uzraudzības, jo tajās var iekļūt kukaiņi.
Ja nu tomēr ir gadījies pārēsties un rodas gremošanas traucējumi, aptieciņā noderēs gremošanas fermenti vai aktivētā oglīte. Farmaceiti uzsver, ka labākais risinājums ir ievērot mēra sajūtu, taču, ja diskomforts jau radies, šie līdzekļi var palīdzēt ātrāk sašķelt pārtiku un atgūt labsajūtu. Pēc pārmērīgas ēšanas ieteicams doties mierīgā pastaigā, nevis gulties, lai veicinātu gremošanu.
2. Drošības aptieciņa: sagatavotiem svētkiem bez nepatīkamiem pārsteigumiem
Jāņi bieži vien nozīmē atpūtu pie dabas, kas nāk ar saviem riskiem. Tādēļ rūpīgi sagatavota aptieciņa ir neaizstājama svētku sastāvdaļa. Farmaceite Jeļena Bebre un citi speciālisti iesaka tajā iekļaut gan ikdienā lietojamos medikamentus hronisku saslimšanu gadījumā, gan arī līdzekļus biežākajām vasaras un Jāņu svētku likstām.
Pirmkārt, nepieciešami līdzekļi brūču apstrādei un pārsiešanai: dezinficējoši šķīdumi (piemēram, hlorheksidīns), plāksteri dažādos izmēros, sterila marle un saites. Ja nu gadās nelieli apdegumi no ugunskura vai grila, nekavējoties jādzēsē bojātā vieta zem vēsa, tekoša ūdens vismaz 10 minūtes. Nekādā gadījumā nelietojiet skābo krējumu, eļļu vai citas tautas metodes, kas tikai pasliktinās situāciju. Pēc dzesēšanas var izmantot pantenola putu aerosolus vai krēmus. Ja apdegums ir lielāks par cietušā plaukstu, nekavējoties jāmeklē medicīniska palīdzība, zvanot 113.
Tāpat aptieciņā jābūt līdzekļiem pret kukaiņu kodumiem (repelenti un antihistamīna geli vai krēmi, kas mazina niezi un tūsku), pretsāpju līdzekļiem (gan tabletes, gan geli sasitumiem un sastiepumiem), un līdzekļiem pret gremošanas traucējumiem, piemēram, aktivēto oglīti un fermentu preparātus.
Neaizmirstiet arī par saules aizsargkrēmu un līdzekļiem pēc sauļošanās, jo Jāņu svinības bieži vien ievelkas līdz pat saullēktam, pakļaujot ādu ilgstošai saules iedarbībai.
3. Uguns un ūdens: divi draugi, divi ienaidnieki
Jāņu naktī ugunskurs ir svētku sirds, bet tas var kļūt arī par bīstamu ienaidnieku, ja netiek ievēroti drošības noteikumi. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) katru gadu atgādina, ka galvenais ir ugunskuram atrast pareizo vietu – tālu no ēkām, automašīnām, koku lapotnēm un citiem viegli uzliesmojošiem objektiem. Ideāli, ja ap ugunskuru ir izveidots aizsargājošs aplis.
Nekādā gadījumā nedrīkst ugunskuru aizdedzināt ar degšķidrumu vai benzīnu, jo tas var izraisīt strauju uzliesmojumu un smagus apdegumus. Vienmēr blakus ugunskuram jābūt ūdens spainim, smilšu maisam vai ugunsdzēšamajam aparātam, lai nelaimes gadījumā varētu nekavējoties rīkoties. Vēlreiz jāatgādina par seno, bet bīstamo tradīciju lēkt pāri ugunskuram. Ja tomēr to darāt, esiet īpaši uzmanīgi un nekādā gadījumā to nedariet alkohola reibumā.
Tāpat jābūt īpaši modriem pie ūdens. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) statistika liecina, ka Jāņos ik gadu palielinās slīkšanas gadījumu skaits, un lielākā daļa no tiem saistīti ar alkohola lietošanu. Nekad nepeldieties alkohola reibumā, un vienmēr uzraugiet bērnus ūdens tuvumā. Izvēlieties drošas peldvietas, pārbaudiet ūdenstilpes dibenu, nelecet ūdenī uz galvas un nepeldieties vienatnē.
4. Alkohols un atbildība: mērenība ir panākumu atslēga
Jāņi un alus – šī kombinācija ir dziļi iesakņojusies latviešu tradīcijās, un tautasdziesmas liecina par alus brūvēšanu un baudīšanu kā svētku neatņemamu sastāvdaļu. Tomēr mūsdienās šī tradīcija nereti pārvēršas pārmērībās, kas var radīt nopietnus riskus veselībai un drošībai. Alkohols novājina imūnsistēmu, ietekmē sirdsdarbību un hormonālo līdzsvaru.
Operatīvie dienesti brīdina, ka liela daļa negadījumu Jāņos notiek tieši alkohola reibumā – sākot no apdegumiem pie ugunskura un slīkšanas gadījumiem, līdz pat ceļu satiksmes negadījumiem. Valsts policijas apkopotā statistika liecina, ka katru gadu desmitiem autovadītāju sēžas pie stūres alkohola reibumā, apdraudot gan sevi, gan citus.
Lai svētki būtu patiešām priecīgi, aicinām lietot alkoholu atbildīgi un ar mēru. Atcerieties, ka Jāņu nakts nav iedomājama bez kustības – dziedāšanas, dancošanas, rotaļās iešanas. Šīs aktivitātes palīdz gan uzturēt nomodu, gan izvairīties no pārmērīgas alkohola un ēdiena lietošanas. Nodrošiniet, ka svinību apmeklētājiem ir drošas iespējas nokļūt mājās, ja tiek lietots alkohols.
5. Plānošana un labsajūta: lai Jāņi sniedz enerģiju visam gadam
Jāņu nakts ir gara, un, lai to izbaudītu pilnvērtīgi, ir svarīgi parūpēties par labsajūtu. Ne velti sena ticība vēsta, ka, paliekot nomodā visu Jāņu nakti, iegūsi labu veselību un modrību nākamajam gadam. Lai to panāktu, ir vērts padomāt par to, kā uzturēt enerģiju un izvairīties no noguruma. Uztura speciālisti iesaka regulāras un sabalansētas maltītes arī pirms svētkiem, lai sagatavotu organismu svētku slodzei.
Svarīga ir arī fiziskā sagatavošanās – aktīvas Jāņu svinības ar dejām un rotaļām būs patīkamākas, ja jūtaties labā fiziskā formā. Tradicionālā Jāņu zāļu vākšana un vainagu pīšana ir ne tikai skaista tradīcija, bet arī lieliska iespēja pavadīt laiku svaigā gaisā un sagatavoties svētkiem kopīgi.
Atcerieties, ka Jāņi ir par kopā būšanu un prieku. Neuzveriet svētku gatavošanos kā maratonu, bet drīzāk kā iedvesmojošu procesu, kurā iesaistīties var visi. Siera siešana, ugunskura būvēšana, mājas pušķošana – šīs aktivitātes var kļūt par brīnišķīgām atmiņām. Lai šie Jāņi ir piepildīti ar pozitīvām emocijām, veselību un neaizmirstamiem mirkļiem, kas sniedz enerģiju visam gadam!
Sekojiet mums līdzi: