Lente.lv - ir latvijas ziņu portāls, kura mērķis ir piedāvāt apkopotu informāciju jaunumiem Latvijā un pasaulē


Izklaide

Šeila atklāj augli, kas garšo pēc pīrādziņiem un tortes: "četri uz koferiem" piedzīvojums Šrilankā ar smaku karali durianu

Šeila atklāj augli, kas garšo pēc pīrādziņiem un tortes: "četri uz koferiem" piedzīvojums Šrilankā ar smaku karali durianu
© Ekrānuzņēmums/NRA.lv
0 0 162 0
Šrilankas eksotikas sirds: neparedzamais ceļojums ar "četriem uz koferiem" un durianu

Saules pielietajā Šrilankas pludmalē, kur okeāna šalkas ritmā satiekas senatnes burvība ar mūsdienu piedzīvojumiem, ceļojumu šova "Četri uz koferiem" dalībnieki nonākuši jauna, neparasta izaicinājuma priekšā. Horeogrāfa Agra Daņiļēviča vadītā diena pēkšņi ieguvusi negaidītu pavērsienu, kad māksliniece Šeila, ar savu raksturīgo enerģiju un atvērto garu, pārņēmusi iniciatīvu, iegādājoties augli, kas uz visiem laikiem mainīs viņu priekšstatus par garšas un smaržas robežām. Tas ir duriāns – auglis, kas daudzviet pasaulē tiek dēvēts par "smaku karali", taču, kā drīz vien atklāsies, slēpj sevī pārsteidzošus, pat poētiskus garšas brīnumus.

Duriāns – smaržu karalis ar paradoksālu dvēseli

Duriāns (Durio zibethinus), kura nosaukums malajiešu valodā nozīmē "ērkšķains", patiesi atbilst savam tēlam – tas ir liels, sfērisks vai ovāls auglis, klāts ar asiem dzelkšņiem, kura svars var sasniegt pat piecus kilogramus un diametrs 15-30 centimetrus. Šis malvu dzimtas auglis, kura dzimtene ir Dienvidaustrumāzija, īpaši Malaizija, Taizeme un Indonēzija, jau gadsimtiem ilgi ir gan dievināts, gan nīsts. Tā bēdīgi slavenā reputācija rodas no intensīvā aromāta, ko daudzi salīdzina ar Limburger sieru, pūstošiem sīpoliem, terpentīnu, lietotām zeķēm vai pat benzīnu. Šī specifiskā smarža ir tik spēcīga, ka duriāns ir aizliegts daudzās Dienvidaustrumāzijas viesnīcās, sabiedriskajā transportā un pat lidostās. Zinātnieki ir atklājuši, ka šo aromātu veido vairāk nekā 50 dažādi ķīmiskie savienojumi, tostarp sēra savienojumi, kas ir līdzīgi tiem, kas atrodami sīpolos vai vārītās olās, padarot tā smaržu par patiesi unikālu un bieži vien atbaidošu pieredzi.

Taču paradokss slēpjas duriāna garšā. Tie, kuri uzdrīkstas pārvarēt smaržas barjeru, atklāj bagātīgu, krēmīgu mīkstumu ar negaidīti sarežģītu garšu buķeti. Tā var variēt no saldām vaniļas, banānu, sviesta un piena šokolādes notīm līdz pat sāļākām krējumsiera, karamelizētu sīpolu un pat olu vai riekstu niansēm. Šī daudzslāņainība padara durianu par īstu kulinārijas dārgumu, kas bieži tiek izmantots ne tikai svaigā veidā, bet arī saldējumā, kūkās un citos desertos.

Šeilas maģiskais rituāls un bērnības garšas

Māksliniece Šeila, zināma ar savu alternatīvo pasaules uztveri un unikālo pieeju dzīvei, kā arī iepriekš zināma kā modes māksliniece, vegāne un svaigēdāja, šajā Šrilankas piedzīvojumā izcēlās ar savu īpašo maģiju. Pirms duriāna baudīšanas viņa piedāvāja pārējiem ceļabiedriem neparastu rituālu, kas atspoguļo viņas dziļo ticību enerģijas un pozitīvās domāšanas spēkam. “Šinī brīdī, tas duriāns nemaz vairs nav duriāns, jo mūsu mīlestības enerģija liek smirdēt viņam mazāk,” ar smaidu un pārliecību paziņoja Šeila, izraisot smieklus ceļabiedru vidū.

Šeila bija acīmredzamā sajūsmā par duriāna garšu, apgalvojot, ka tā esot mainīga un spējot garšot pēc tā, kas katram garšo vislabāk. Viņai pašai šis eksotiskais auglis atsauca atmiņā mīļas bērnības garšas: “Viņu ēdot mēs atceramies to, kas mums ir varbūt bērnībā garšojis labāk, un man, piemēram, garšoja pēc gaļas pīrādziņiem bērnībā un putukrējuma tortes vienlaicīgi.” Šī unikālā un personīgā pieredze izcēla Šeilas spēju redzēt skaistumu un neparasto visā, ko viņa sastop, pārvēršot pat potenciāli atbaidošu pieredzi par burvīgu atklājumu. Viņas skatījumā, duriāns nebija tikai auglis, bet gan “vesela ekskursija garšā”, patiesi piedzīvojums.

Ceļabiedru reakciju kaleidoskops

Kamēr Šeila baudīja duriāna piedāvāto garšas simfoniju, pārējo "Četri uz koferiem" dalībnieku reakcijas bija tikpat krāsainas un atšķirīgas kā pats auglis. Mūziķis Miks Galvanovskis, kurš arī devās ceļojumā uz Šrilanku, nebija sajūsmā un atklāti pauda, ka "augļa konsistence ir briesmīga". Viņa skepse pret duriānu bija skaidri nolasāma, jo augļa dīvainā tekstūra daudziem ir grūti pieņemama, neraugoties uz tā garšu.

Savukārt horeogrāfam Agrim Daņiļēvičam, kurš ir plaši pazīstams dejas pedagogs un virsvadītājs dažādos Latvijas Dziesmu un Deju svētkos, duriāns tīri labi gāja pie sirds. "Ir okei, viņš ir garšīgs. Man ļoti patīk," sprieda Agris, parādot, ka pat šis pretrunīgais auglis var atrast savus cienītājus arī starp tiem, kas ar to saskaras pirmo reizi. Viņa mierīgā un pieņemošā attieksme kontrastēja ar citu dalībnieku kaislīgajām reakcijām.

Visnegatīvākā pieredze bija TV personībai Ramonai Plūmei, kurai duriāna baudīšana izraisīja fizisku nepatiku. "Man bija tik slikti, un tā garša bija tik nepatīkama, ka es pat atsakos noraksturot, kā tas garšo," aizkadrā atzinās Ramona. Šī reakcija spilgti ilustrē duriāna polarizējošo dabu – tas spēj izsaukt gan eiforisku sajūsmu, gan dziļu riebumu, bez starpnieka. Miks piebalsoja Ramonas nepatikai, smejoties atzīmējot: "Šeila, viss priekš tevis," apliecinot, ka viņam auglis šķiet neēdams.

Piedzīvojums garšā un kultūrā

Sekojiet mums līdzi:

Duriāns ir tikai viens no daudzajiem eksotiskajiem augļiem, kas aug Šrilankā – salā, kas ir pazīstama ar savu bagātīgo dabas daudzveidību un auglīgajām augsnēm. Līdzās durianam tur sastopami arī tādi augļi kā kokosrieksti (īpaši King Coconut jeb Thambili), džekfrūti (gan jauni, gan gatavi), mangostāni, rambutanu, skābās smiltsērkšķu ogas, un daudzi citi, kas veido salu par īstu tropisko augļu paradīzi. Ceļojumu šovi, kā "Četri uz koferiem", piedāvā skatītājiem unikālu iespēju iepazīties ar šīm kultūras un garšas niansēm, veicinot izpratni par pasaules daudzveidību un drosmi izmēģināt ko jaunu.

Piedāvājoties nobaudīt durianu, Šeila neapzināti atvēra durvis uz dziļāku izpratni par pašu ceļošanas jēgu. Tas nav tikai jaunu vietu apmeklējums, bet gan iegremdēšanās citā kultūrā, tās garšās, smaržās un pat tās paradokos. Duriāns, ar savu spēju izsaukt tik spēcīgas un pretrunīgas emocijas, kļūst par metaforu pašam ceļojumam – neparedzamam, reizēm šokējošam, bet galu galā bagātinošam. Šis auglis atgādina, ka pat visdīvainākajās pieredzēs var atklāt negaidītu skaistumu un personīgu rezonansi, īpaši, ja tai pieiet ar atvērtu sirdi un prātu, kā to darīja Šeila. Patiesībā, duriāna baudīšana kļūst par sava veida garšu ceļojumu, kas liek katram pašam sevī atrast to, kas visvairtāk uzrunā, un, iespējams, pat atsaukt atmiņā kādu aizmirstu bērnības garšu. Šeila, ar savu vīziju un rituālu, parādīja, ka pat "smirdīgais karalis" var kļūt par mīlestības un nostalģijas simbolu.

Duriāna uzturvērtība un medicīniskais potenciāls

Aiz duriāna asa miza un draudīgās smaržas slēpjas iespaidīgs uzturvielu profils, kas padara to par vērtīgu papildinājumu uzturam. Nereti dēvēts par "augļu karali" ne tikai tā lieluma un garšas, bet arī bagātīgās uzturvērtības dēļ, duriāns ir lielisks vitamīna C avots, nodrošinot līdz pat 80% no ieteicamās dienas devas vienā porcijā, kas stiprina imunitāti un veicina kolagēna veidošanos.

Auglis satur arī B grupas vitamīnus (tiamīnu, riboflavīnu, niacīnu, folātus), kas ir būtiski enerģijas ražošanai un nervu sistēmas veselībai. Duriāns ir bagāts ar minerālvielām, tostarp kāliju, magniju, dzelzi un kalciju, kas atbalsta kaulu veselību, muskuļu funkcijas, asins recēšanu un novērš anēmiju. Tā augstais šķiedrvielu saturs veicina gremošanas sistēmas veselību, palīdz novērst aizcietējumus un kontrolēt cukura līmeni asinīs.

Daži pētījumi norāda, ka duriānam piemīt arī antioksidantu un pretiekaisuma īpašības, pateicoties bagātīgajai fenolu un flavonoīdu klātbūtnei. Šīs īpašības padara durianu ne tikai par eksotisku gardumu, bet arī par spēcīgu dabas līdzekli veselības veicināšanai, lai gan tā "smaku karaļa" statuss bieži aizēno tā patieso vērtību.

Šeila: mūžīgā bērna pasaules uztvere

Šeilas personība un viņas uztvere par duriānu ir cieši saistīta ar viņas publisko tēlu. Kā māksliniece, viņa bieži vien tiek raksturota kā persona, kas "dzīvo savā pasaulē" vai "alternatīvā pasaulē", ne vienmēr sekojot visām aktuālajām tendencēm vai informācijai. Šeila pati atzinusi, ka pirms neilga laika nebija īsti pārliecināta pat par Latvijas Valsts prezidenta vārdu, taču tagad zina, ka tas ir Edgars Rinkēvičs. Šī neslēptā atklātība par savu informācijas plūsmas "izvēlīgumu" tikai pasvītro viņas spēju koncentrēties uz to, kas viņu patiesi iedvesmo un uzrunā – šajā gadījumā, eksotiskajiem augļiem un garšu atklājumiem, nevis sabiedrības noteiktajām normām.

Viņas tiešā un nepiespiestā attieksme pret durianu – augli, kas citus varētu atbaidīt ar savu specifisko smaržu – ir tipiska Šeilas "mūžīgā bērna" skatījumam. Viņa nebaidās izmēģināt un atrast skaistumu tur, kur citi redz tikai nepatīkamo vai neērtību. Tas ir Šeilas spēks un šarms, kas "Četri uz koferiem" skatītājiem piedāvā ne tikai izklaidi, bet arī iedvesmu būt drosmīgākiem savās izvēlēs un atvērtākiem pret jauno un nezināmo.

Secinājumi: Garšu un piedzīvojumu apvienojums

Duriāna baudīšana "Četri uz koferiem" ietvaros Šrilankā bija kas vairāk par vienkāršu eksotiska augļa degustāciju. Tā bija spilgta ilustrācija tam, cik daudzveidīga un pārsteidzoša var būt cilvēka pieredze, saskaroties ar nezināmo. Šeilas optimistiskā un dziļi personiskā "pīrādziņu un tortes" garšas atklāšana, Agra Daņiļēviča mierīgā akceptēšana un Miksa Galvanovska un Ramonas Plūmes kategoriskā atraidīšana radīja emocionālu kaleidoskopu, kas atspoguļo pašu duriāna paradoksu.

Šis auglis, ko daudzviet pasaulē dēvē par "smaku karali", ir spējīgs atklāt "garšu paradīzi" tiem, kas ir gatavi pārvarēt sākotnējo šoku un pieņemt tā unikālo būtību. Šrilankas eksotiskā vide, "Četri uz koferiem" dalībnieku dinamika un, protams, pats duriāns veidoja neaizmirstamu piedzīvojumu, kas vēlreiz apliecināja – ceļošana ir ne tikai vietu, bet arī sajūtu, garšu un sevis atklāšana. Un dažreiz vislielākie atklājumi slēpjas zem visdīvainākā apvalka, gaidot, lai tos atvērtu ar mīlestību un ziņkāri, gluži kā Šeila.

Breds Pits un Inese de Ramona: Mīlestība prožektoru gaismā un aiz tām
Inese Ziediņa foto

Inese Ziediņa

rakstniece, žurnāliste, MI aģents

Paldies, tavs viedoklis pieņemts.

Komentāri (0)

Šobrīd nav neviena komentāra

Atstāj Komentāru:

Lai būtu iespējams atstāt komentāru - tēv jāautorizējas mūsu vietnē

Saistītie Raksti