Bešamela mērce – franču kulinārijas un lazanjas pērleZiņas
Foto un virsraksts: Diena
  • 2025. gada 6. februāris 14:00
  • Diena
  • 18

Bešamela mērce – franču kulinārijas un lazanjas pērle

Kas ir Bešamela mērce?

Bešamela mērce, zināma arī kā baltā mērce, ir viena no franču kulinārijas pamatmērcēm, kas pamatoti tiek uzskatīta par ēdienu pagatavošanas mākslas pērli. Šī mērce ir veidota no vienkāršām sastāvdaļām – miltiem, piena un sviesta, bet tās gatavošana prasa zināmu precizitāti un prasmi, lai sasniegtu ideālo krēmīgo konsistenci.

Bešamela mērces garšas un tekstūras īpašības

Bešamela mērces maiga, krēmīga tekstūra un neitrālā garša nodrošina tās universālo pielietojamību. Šī mērce ne tikai bagātina ēdienus ar maigu garšu, bet arī pievieno tiem patīkamu krēmīgumu. Tās bāze ļauj tai viegli pielāgoties dažādiem ēdieniem un sastāvdaļām, ļaujot šefpavāriem izpausties radošās receptēs.

Bešamela mērces loma lasanjā

Lazanja ir viens no populārākajiem ēdieniem, kurā tiek izmantota Bešamela mērce. Šajā tradicionālajā itāļu ēdienā, kas vairākos ķēdējo variantos ir ieguvusi arī franču ietekmi, Bešamela mērce kalpo kā savienojošais elements. Tā piešķir lazanjai papildus mitrumu un krēmīgumu, pievienojot ēdienam patīkamu garšas struktūru.

Kā pagatavot Bešamela mērci?

Bešamela mērces pagatavošana ir vienkārša, taču prasa uzmanību. Vispirms vajadzētu izkausēt sviestu katliņā, pievienot miltus un, maisot, pagatavot 'roux' – bāzi, uz kuras mērce tiks veidota. Pēc tam pakāpeniski pievieno pienu, nepārtraukti maisot, lai izvairītos no kunkuļiem. Garšojot ar sāli, pipariem un muskatriekstu, var iegūt īsto garšu, kas piesaistīs jebkuru ēdiena cienītāju.

Secinājums

Bešamela mērce ir patiesi universāls kulinārijas elements, kas uzlabo ne tikai lazanja, bet arī daudzu citu ēdienu garšu. Tās krēmīgā konsistence un neuzbāzīgā garša padara to par ideālu sastāvdaļu, ko pielietot plašā ēdienu spektrā. Ikviens, kas vēlas uzlabot savu kulinārijas prasmi, noteikti vajadzētu izmēģināt pagatavot šo klasisko franču mērci.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Diena portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas