Galerts ASV rietumkrastā un Jāņu siers no rikotas. Kāpēc svešumā vajag māju garšu?
Dzīve un stils
Foto un virsraksts: LSM
  • 2025. gada 20. marts 11:45
  • LSM
  • 33

Galerts ASV rietumkrastā un Jāņu siers no rikotas. Kāpēc svešumā vajag māju garšu?

Garšas atmiņas no bērnības

Dzīvojot svešumā, daļai cilvēku atkal rodas vēlme baudīt to, kas reiz bija spēkā un pazīstams, – ēst to, ko bērnībā baudījām mājās. Šī vēlme nav tikai sentimentāla; tā ir dziļi sakņota mūsu identitātē un kultūras mantojumā. Garšas atmiņas, ko iegūstam jaunībā, bieži vien kļūst par mūsu emocionālo bāzes punktu, uz ko mēs raugāmies, kad jūtamies attālināti no mājām.

Jāņu siers – tradīcijas svešumā

Lai arī šodien Latvijā Jāņu siers ir neatņemama Jāņu svinību sastāvdaļa, svešumā trimdas ļaudis izgudroja jaunas metodes, kā to pagatavot, piemēram, no rikotas – biezpienam līdzīga itāļu siera. Šis risinājums ļāva saglabāt tradīciju, pat ja tas nebija īstais Jāņu siers, ko daudzi pazina no bērnības. Šī adaptācija ir būtisks piemērs, kā cilvēki cenšas uzturēt saikni ar mājas kultūru.

Rupjmaizes skumjas

Mūsdienās Latvijas viesi, ierodoties ASV rietumkrastā, bieži tiek lūgti atvest rupjmaizi. Šis pieprasījums liecina par to, cik svarīgi ir saglabāt tradicionālos garšas elementus un ēdienus pat svešā vidē. Rupjmaize ir ne tikai pārtikas produkts; tā ir simbols, kas apvieno latviešus visā pasaulē un sniedz mierinājumu tālajā svešumā.

Pētnieku skatījums

Sociologs un Rīgas Stradiņa universitātes tenūrprofesors Miķelis Grīviņš uzsver, ka mūsu garšas piederība ir cieši saistīta ar bērnībā iegūtajām pieredzēm un ēdieniem. Viņš skaidro, ka šī vēlme pēc mājas ēdieniem ir universāla parādība, kas novērojama dažādās kultūrās, taču latviešiem tā ir īpaši nozīmīga. Svešumā garšas un ēdieni kļūst par emocionālu tiltu uz mājām, kas palīdz pārvarēt vientulību un apvieno cilvēkus ap kopīgu mantojumu.

Secinājumi

Mājas garšas meklējumi svešumā ir dabiska cilvēka nepieciešamība pēc piederības un identitātes. Neskatoties uz to, kādas tehnoloģijas vai metodes izmantojam, lai pagatavotu mūsu iecienītākos ēdienus, būtiskākais ir tas, ka šie ēdieni mūs apvieno, stāsta par mūsu kultūru un sniedz mierinājumu brīžos, kad mēs esam tālu no mājām.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas