Trīs veģetāras receptes no 1934. gada: puravu, sakņu un tomātu zupas
Dzīve un stils
Foto un virsraksts: LSM
  • 2025. gada 29. aprīlis 12:14
  • LSM
  • 28

Trīs veģetāras receptes no 1934. gada: puravu, sakņu un tomātu zupas

Trīs veģetāras receptes: Senās tradīcijas mūsdienu virtuvē

Laikrakstā "Zeltene" 1934. gada 15. janvārī publicētā rakstā izteikta pārliecība, ka bez gaļas ir iespējams pagatavot gardas un veselīgas zupas. Daudzas namamātes joprojām domā, ka gaļa ir būtiska sastāvdaļa, taču ar prasmi un pareizajiem sastāvdaļām var izveidot izcilas veģetāras zupas. Šodien piedāvājam trīs receptes no šī laika, kas parāda veģetārās ēdienkartes bagātību.

Puravu zupa

Sastāvdaļas: - 2 lieli puravi - 2 kartupeļi - 1 burkāns - sāls pēc garšas - 50 g sviesta - krējums pasniegšanai Pagatavošana: 1. Puravus, kartupeļus un burkānu sagriež gabaliņos. 2. Katlā izkausē sviestu un pievieno dārzeņus, vārot uz lēnas uguns apmēram 5 minūtes. 3. Pievieno ūdeni un vāra līdz dārzeņi kļūst mīksti, apmēram 20 minūtes. 4. Zupu var samalt vai atstāt gabaldarāmā veidā, pasniedzot ar krējumu.

Sakņu zupa

Sastāvdaļas: - 2 burkāni - 1 mārrutks - 1 selerija - 2 kartupeļi - sāls pēc garšas - 50 g sviesta - 1 glāze piena Pagatavošana: 1. Dārzeņus nomizo un sagriež plānās šķēlītēs. 2. Katlā izkausē sviestu, pievieno dārzeņus un vāra uz lēnas uguns 10 minūtes. 3. Pievieno ūdeni un sāli, vāra vēl 25 minūtes. 4. Pirms pasniegošanas pievieno pienu un labi samaisa.

Tomātu zupa

Sastāvdaļas: - 500 g tomātu - 1 sīpols - 1 burkāns - sāls un pipari pēc garšas - 50 g sviesta - 1 glāze krējuma Pagatavošana: 1. Sīpolu un burkānu sagriež smalki un apcep sviestā līdz zeltaini brūnai krāsai. 2. Pievieno sagrieztus tomātus un vāra 15 minūtes. 3. Pievieno ūdeni, sāli un piparus un vāra vēl 20 minūtes. 4. Pasniedzot, pievieno krējumu.

Noslēgums

Šīs trīs veģetārās zupas receptes, kas ir gadsimtu vecas, apliecina, ka gaļa nav vienīgā iespēja, lai izveidotu patiesi garšīgu zupas ēdienu. Ar dārzeņu daudzveidību un radošu pieeju, katra saimniece var izveidot veselīgas un aromātiskas zupas, kas būs lielisks papildinājums ikdienas ēdienkartei.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas