12 pārsteidzoši produkti, kas var saturēt glutēnuUzturs
Foto un virsraksts: NRA
  • šodien 07:45
  • NRA
  • 5

12 pārsteidzoši produkti, kas var saturēt glutēnu

Kas ir glutēns?

Glutēns jeb lipeklis ir ūdenī nešķīstošu olbaltumvielu grupa, kas atrodama kviešos, miežos un rudzos jeb graudaugos. Virspusēji domājot, var šķist, ka glutēnu satur vien maizes, smalkmaizītes un kūkas. Taču tā nav! Glutēns ir kļuvis par aktuālu jautājumu daudziem, jo cilvēki ar glutēna nepanesamību vai tie, kuri vēlas no tā izvairīties, bieži vien saskaras ar negaidītām sastāvdaļām.

1. Sojas mērces

Daudzas sojas mērces satur glutēnu, jo tās ir izgatavotas no kviešiem. Svarīgi ir izvēlēties glutēna nesaturošas versijas, piemēram, tamari.

2. Rutulīši

Patiesībā daudzi rutulīši satur glutēnu, jo to pagatavošanai bieži tiek izmantoti milti, pat ja tie nesatur kviešus.

3. Riekstus un sēklas

Daudzi rieksti un sēklas var saturēt glutēnu, ja tie ir apstrādāti vai garšoti ar glutēnu saturošām piedevām.

4. Saldējums

Saldējumi var saturēt glutēnu, jo dažas receptes ietver kviešu miltus vai citas sastāvdaļas, kas satur glutēnu, lai piešķirtu tekstūru.

5. Apstrādāti gaļas produkti

Desas un citas apstrādātas gaļas var saturēt glutēnu kā pildvielu vai aromatizētājus. Ir svarīgi pārbaudīt etiķetes pirms pirkšanas.

6. Zupas un buljoni

Daudzas komerciāli ražotas zupas un buljoni satur glutēnu kā stabilizatoru vai biezinātāju. Labāk izvēlēties mājās gatavotas versijas.

7. Saldumi un cepumi

Saldumi, piemēram, šokolāde vai cepumi, var saturēt glutēnu, ja tiek izmantoti kviešu milti vai citas saistītas sastāvdaļas.

8. Bāri un enerģijas produkti

Daudzos enerģijas batoniņos un sporta baros var būt glutēns, jo tie var būt pagatavoti ar graudaugiem, kas satur glutēnu.

9. Piekaloti produkti

Piekaloti ēdieni, piemēram, pesto vai marinādes, var saturēt glutēnu, ja tie ir pagatavoti ar kviešu bāzes sastāvdaļām.

10. Salātu mērces

Daudzas komerciālās salātu mērces satur glutēnu kā biezinātāju vai stabilizatoru. Ieteicams izvēlēties pašmāju mērces.

11. Pusfabrikāti

Daudzi pusfabrikāti, piemēram, picas un makaronu izstrādājumi, parasti satur glutēnu. Šeit jābūt īpaši uzmanīgiem.

12. Daži dzērieni

Dažos alkoholiskajos dzērienos, īpaši iedarbībā ar miežiem, var būt glutēns, tāpēc jāizvēlas īpaši un bezglutēna produkti.

Secinājums

Cilvēkiem, kuriem ir glutēna nepanesamība vai īpaši uztura ierobežojumi, ir svarīgi pievērst uzmanību ne tikai maizei un kūkām, bet arī daudzām citām ikdienā lietotām sastāvdaļām un produktiem. Lai izvairītos no veselības problēmām, ieteicams rūpīgi lasīt produktu etiķetes un, ja iespējams, izvēlēties organiskas vai pašmāju alternatīvas.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas