• 2024. gada 26. jūlijs 09:07
  • VS
  • 8

2025. gadā Latviju uzraudzīs starpnozaru Krīzes vadības centrs (+VIDEO)

Video skaties šeit

Jaunais Krīzes vadības centrs Latvijā

Latvijas valdība ir apstiprinājusi plānus par jauna starpnozaru Krīzes vadības centra izveidi, kas sāks darboties 2025. gada 1. janvārī. Šis centrs ir būtisks solis, lai uzlabotu civilo krīžu pārvaldību un efektīvi koordinētu reaģēšanu uz dažādām krīzes situācijām, kas var apdraudēt Latvijas iedzīvotājus un valsti kopumā.

24/7 dežūras un analītiskā kapacitāte

Krīzes vadības centram būs jānodrošina 24/7 darba režīmam piemērotas telpas un drošības prasībām atbilstošs aprīkojums. Tas ļaus diennakts režīmā monitorēt civilo drošības situāciju valstī un veikt situācijas analīzi, lai identificētu potenciālos riskus un draudus. Oskars Āboliņš, Krīzes vadības centra izveides grupas vadītājs, uzsver, ka šī analītiskā kapacitāte būs izšķiroša, lai savlaicīgi novērstu apdraudējumus un piedāvātu risinājumus.

Sadarbība ar valsts institūcijām

Krīzes vadības centrs strādās ciešā sadarbībā ar valsts un pašvaldību iestādēm, palīdzot uzlabot krīzes pārvaldības procesus un institūciju sadarbību. Plānots, ka centrs simulēs iespējamas civilās krīzes situācijas un organizēs mācības, lai gatavotu iesaistītās puses aktīvai rīcībai krīzes apstākļos.

Koordinācija un komunikācija krīzes situācijās

Centra galvenais uzdevums būs nodrošināt skaidru un precīzu informāciju visām iesaistītajām pusēm, tostarp iedzīvotājiem, par situācijas attīstību un nepieciešamo rīcību. Tas ietver krīzes komunikācijas kapacitātes attīstīšanu, lai sabiedrība saņemtu aktuālo informāciju un saprastu, kā rīkoties krīzes brīžos.

Reģionālo krīžu risināšana un centra loma

Jāuzsver, ka lokālas vai reģionālas krīzes risināšana paliks attiecīgās pašvaldības un kompetento institūciju atbildībā, kamēr Krīzes vadības centra iesaiste būs nepieciešama, ja apdraudējums skars vairākas nozares vai visu valsti. Šādu pārvaldības modeli izmantoja arī Covid-19 pandēmijas laikā.

Centra struktūra un resursi

Krīzes vadības centrs tiks izveidots Valsts kancelejā tiešā Ministru prezidenta pakļautībā, un tā struktūra tiks veidota, ņemot vērā iepriekšējo pieredzi un starptautiskās prakses. Lai gan sīkāka informācija par centram nepieciešamajiem resursiem nav atklāta drošības apsvērumu dēļ, ir zināms, ka būs nepieciešama atbilstoša infrastruktūra un 15 jaunas amata vietas.

Secinājumi

Krīzes vadības centra izveide ir solis uz priekšu Latvijas krīzes pārvaldības sistēmas stiprināšanā. Kļūstot par centrālo punktu, kas koordinē krīzes reakcijas un nodrošina informācijas plūsmu, centrs var būtiski paaugstināt valsts gatavību un spēju ātri un efektīvi reaģēt uz krīzes situācijām. Arī turpmāk svarīgi būs saglabāt kopīgu izpratni un sadarbību starp visām iesaistītajām pusēm.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz VS portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas