3 koki, kas jāapgriež rudenī. Pārējos nedrīkst aiztiktDārza dzīve
Foto un virsraksts: NRA
  • vakar 12:03
  • NRA
  • 4

3 koki, kas jāapgriež rudenī. Pārējos nedrīkst aiztikt

Rudens koku apgriešanas nozīme

Rudens ir īpašs laiks dārza aprūpē, jo tas ir periods, kad koki sagatavo jas ziemas miega. Šajā laikā ir svarīgi ne tikai nodrošināt to aizsardzību pret kaitēkļiem un slimībām, bet arī veikt pareizu apgriešanu, lai veicinātu veselīgu augšanu nākamajā sezonā. Tomēr rūpīgi jāizvēlas, kuri koki jāapgriež, jo ne visi koki ir piemēroti šāda veida apstrādei rudenī.

Trīs koki, kuriem nepieciešama rudenī apgriešana

1. **Āboli**: Rudenī ir ideāls laiks, lai apgrieztu ābeles, jo tas veicina jaunu dzinumu attīstību pavasarī. Apgriešana palīdz uzlabot gaisa cirkulāciju un saules gaismas iekļūšanu zaros, kas ir būtiski augļu attīstībai. 2. **Bumbieri**: Līdzīgi kā āboli, arī bumbieru kokiem ir nepieciešama rudenī veikta apgriešana. Uzlabojot koka struktūru un izņemot slimus vai bojātus zarus, auga veselība tiek saglabāta un nākamā gada raža palielinās. 3. **Kirstības**: Šie košumaugi arī ir jāapgriež rudenī, lai veicinātu to veselīgu attīstību un novērstu slimību izplatīšanos. Apgriežot kirstības, dārznieki palīdz nodrošināt labāku ventilāciju un izvairīties no mitruma uzkrāšanās, kas var radīt pelējumu.

Ko nedrīkst aiztikt rudenī?

Rudenī ir svarīgi atcerēties, ka ne visi koki ir piemēroti apgriešanai. Dažiem kokiem, piemēram, ziedošajiem augļkokiem un ozoliem, apgriešana šajā laikā var traucēt to dabisko attīstību un pat samazināt auglību. Pārāk agri vai vēlī apgriezti koki var nenodrošināt pietiekamu jauno zaru attīstību, kas veicina ziedēšanu un augšanu.

Kopsavilkums

Koku apgriešana rudenī ir būtiska dārza aprūpes sastāvdaļa, taču tas prasa zināšanas un pieredzi. Tādēļ dārzniekiem jāizvērtē, kuri koki ir jānopļauj un kuri jāatstāj mierā. Pareiza apgriešana var nodrošināt veselīgāku dārzu un bagātīgu ražu nākamajā sezonā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas