
9 produkti, kuri var izraisīt gāzes vēderā
Ievads
Pārmērīga gāzu izdalīšanās var būt nepatīkama pieredze, kas skar daudzus cilvēkus. Lai gan gāzu izdalīšanās un atraugas ir dabiski ķermeņa mehānismi, kas palīdz atbrīvoties no liekā gaisa zarnās, dažiem pārtikas produktiem ir tendence veicināt gāzu veidošanos un vēdera uzpūšanos. Šajā rakstā apskatīsim deviņus produktus, kas var izraisīt šīs neērtības.1. Pākšaugi
Pākšaugi, piemēram, pupas, lēcas un zirņi, ir bagāti ar šķiedrvielām un olbaltumvielām, taču tajos ir arī cukuri, kas var būt grūti sagremojami. Šie cukuri var izraisīt gāzu veidošanos mikroorganismu darbības rezultātā zarnās.2. Kālija bagātie augļi un dārzeņi
Tomāti, banāni un citi kālija bagāti dārzeņi un augļi var izraisīt vēdera uzpūšanos, īpaši, ja tie tiek lietoti lielos daudzumos. Pat ja tie ir veselīgi, to pārmērīga lietošana var radīt diskomfortu.3. Piens un piena produkti
Daudziem cilvēkiem ir laktozes nepanesamība, kas nozīmē, ka tie nespēj pienācīgi sagremot piena produktus. Tas var novest pie gāzu veidošanās un vēdera sāpēm. Ja jūtat diskomfortu pēc piena lietošanas, iespējams, jums jāpārskata sava diēta.4. Saldinātāji
Saldinātāji, piemēram, sorbīts un manitols, kurus bieži izmanto diētiskajos produktos un gumijās, var radīt kuņģa un zarnu trakta problēmas. Tie ir grūti sagremojami un var izraisīt gāzes un uzpūšanos.5. Pilngraudu produkti
Pilngraudu maize un makaronu izstrādājumi ir bagāti ar šķiedrvielām, kas parasti ir veselīgas, bet strauja pāreja uz pilngraudiem var izraisīt gāzu veidošanos. Ieteicams palielināt šķiedrvielu daudzumu pakāpeniski.6. Kāposti un Briselē redīsi
Kāposti, Krustenveida dārzeņi, piemēram, Briselē redīsi un ziedkāposti, var veicināt gāzu veidošanos, jo tajos ir vielas, kas zarnu mikroflorā sadalās ražojot gāzi.7. Pārmērīga sāls lietošana
Lielas sāls devas var izraisīt ūdens aizturi organismā, kas savukārt veicina vēdera uzpūšanos. Mērenība sāls lietošanā var palīdzēt uzturēt stabilu gāzu līmeni.8. Soda un gāzētie dzērieni
Gāzētie dzērieni ir galvenais gāzes avots vēderā. Tie satur ogļskābo gāzi, kas palielina gāzu veidošanos. Ieteicams ierobežot to lietošanu, ja vēlaties izvairīties no uzpūšanās.9. Ātri uzņemts ēdiens
Ātra ēšana vai runāšana ēšanas laikā var novest pie gaisa norīšanas. Gaisa uzkrāšanās zarnās var izraisīt nepatīkamu gāzu veidošanos. Rūpīgi masticējot un lēni ēdot, var ievērojami samazināt gāzu ražošanu.Secinājums
Lai arī daži pārtikas produkti var izraisīt gāzu veidošanos un diskomfortu, ir svarīgi atcerēties, ka katrs cilvēks ir unikāls. Ieteicams novērot savu organismu un samazināt lieku produktu patēriņu, ja tie izraisa neērtības. Uzmanīga pieeja diētai var palīdzēt uzlabot zarnu veselību un vispārējo labsajūtu.
Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit