• 2024. gada 16. septembris 07:13
  • TV3
  • 4

Aptauja: vairāk nekā puse iedzīvotāju ikdienā pārvietojas ar privāto vai darba auto

Latvijas iedzīvotāju ikdienas pārvietošanās paradumi

Saskaņā ar nesen veiktu aptauju, ko organizēja “900 sekundes”, izrādījies, ka vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju ikdienā pārvietojas, izmantojot privāto vai darba automašīnu. Šie dati atklāj ne tikai cilvēku pārvietošanās paradumus, bet arī sniedz ieskatu par transporta sistēmas noslodzi un tās ietekmi uz valsts vidi.

Pārvietošanās līdzekļu izvēle

Aptaujā noskaidrots, ka 54% respondentu galvenokārt izmanto privātās vai darba automašīnas savām ikdienas vajadzībām. Salīdzinoši mazāk cilvēku izvēlas sabiedrisko transportu – tikai 30% respondentu atzina, ka bieži izmanto autobusus vai tramvajus, kamēr 16% izvēlas citas pārvietošanās iespējas, piemēram, velosipēdus vai motociklus.

Iemesli autotransporta popularitātei

Viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc tāds liels skaits iedzīvotāju izvēlas privātos vai darba auto, ir ērtības un individuāla pārvietošanās brīvība. Lielākā daļa aptaujāto norādīja, ka automašīna sniedz iespēju plānot savas ikdienas gaitas elastīgi, nepaļaujoties uz sabiedrisko transportu, kas bieži vien ir pakļauts kavējumiem un neērtībām.

Sabiedrisko transportu izmantošanas izaicinājumi

Lai gan sabiedrisko transportu izmantojošo skaits ir mazāks, speciālisti uzsver, ka šī transporta veida uzlabošana ir nepieciešama. Aizlikti autobusu un tramvaju saraksti, kā arī neērtas pārsēšanās iespējas varētu būt iemesls, kāpēc daudzi Latvijas iedzīvotāji izvēlas autotransportu. Turklāt vides problēmas un pilsētvides piesārņojums arī veicina diskusijas par sabiedriskā transporta attīstību.

Nākotnes perspektīvas

Lai mazinātu automašīnu skaitu uz ceļiem un sekmētu sabiedriskā transporta izmantošanu, nepieciešams izstrādāt efektīvākas stratēģijas, kā arī uzlabot infrastruktūru. Rovienotie transporta pasākumi un jauni pakalpojumi, piemēram, automobiļu dalīšanās programmas, varētu mudināt iedzīvotājus izskatīt citus pārvietošanās veidus, kas būtu ne tikai ekonomiski izdevīgāki, bet arī ekoloģiski ilgtspējīgāki. Kopumā šī aptauja atklāj svarīgas atziņas par Latvijas iedzīvotāju pārvietošanās paradumiem un iezīmē ceļu uz uzlabojumiem transporta sistēmā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz TV3 portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas