• 2024. gada 24. jūlijs 23:37
  • Delfi
  • 4

Ārstam nav pienākuma runāt ar bērnu svešvalodā, atzīst tiesībsargs

Ārstiem jāsniedz informācija saprotamā veidā

Latvijas Tiesībsargs ir paudis skaidru ziņu attiecībā uz bērnu tiesībām saņemt informāciju par savu veselību. Bērniem ir tiesības to saņemt saprotamā formā, kas atbilst viņu vecumam un briedumam. Tas nozīmē, ka medicīnas speciālistiem ir jābūt apdomīgiem, sniedzot informāciju, kas ir saprotama un adaptēta bērna līmenim.

Ārstu komunikācija ar bērniem - svešvaloda nav obligāta

Tiesībsarga birojs norādījis, ka ārstiem nav pienākuma runāt ar bērnu svešvalodā, pat ja bērns nesaprot valsti, kurā tiek sniegta medicīniskā palīdzība. Šis viedoklis aktualizē diskusijas par nepieciešamību nodrošināt adekvātu komunikāciju starp ārstiem un bērniem, kas, iespējams, runā citā valodā, bet nevēlas tikt uzrunāti svešvalodā, kas viņiem nav pietiekami pazīstama.

Izglītības un izpratnes nozīme

Ir svarīgi, lai medicīnas darbinieki veidotu vidi, kurā bērni jūtas droši un ērti uzdot jautājumus par savu veselību. Komunikācija bērnu valodā veicina izpratni par savām slimībām, ārstēšanu un slimību profilaksi, kā arī ļauj bērniem izteikt savas bažas un sajūtas.

Secinājumi un nākotnes izaicinājumi

Tiesībsarga paziņojums piedāvā jaunu skatījumu uz bērnu un veselības aprūpes speciālistu attiecībām. Tas uzsver, cik svarīga ir sapratne un izglītošana, nezīmējot strikts robežas attiecībā uz valodas lietošanu. Nākotnē ir nepieciešams uzlabot sadarbību starp veselības aprūpes iestādēm un vecākiem, lai nodrošinātu, ka bērni saņem nepieciešamo informāciju saprotamā un piekļūstamā veidā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Delfi portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas