Atzīmē latgaliešu aizstāvja Franča Trasuna 160. dzimšanas dienu
Latvijā
Foto un virsraksts: LSM
  • vakar 18:03
  • LSM
  • 5

Atzīmē latgaliešu aizstāvja Franča Trasuna 160. dzimšanas dienu

Franča Trasuna mantojums

Frančs Trasuns ir viens no izcilo latgaliešu politiķu, garīdznieku un kultūras aizstāvu, kura ieguldījums Latvijas vēsturē ir nenovērtējams. Pirmais valsts prezidents Jānis Čakste ir teicis: "Francis Trasuns ielika Latvijas ģerbonī trešo zvaigzni – Latgali". Šis izteikums rosina atcerēties par Trasuna darbu un apņēmību, kas veltīta latgaliešu zemnieku garīgajai un materiālajai attīstībai.

Latgaliešu valodas saglabāšana

Trasuns saprata latgaliešu valodas nozīmi, un viņa mērķis bija ļaut šai valodai skanēt. Viņš iedrošināja latgaliešus runāt savā dzimtajā valodā, izkopt to un saglabāt nākamajām paaudzēm. Šī apņemšanās veicināja latgaliešu kultūras identitātes saglabāšanu un nostiprināšanu Latvijas sabiedrībā.

Piemiņas pasākumi un godināšana

Šogad, atzīmējot 160. Franča Trasuna dzimšanas dienu, visā Latvijā norit piemiņas pasākumi, kuros tiek godināts viņa mantojums. Pasākumu laikā tiek guldīti ziedi pie Trasuna piemiņas vietām, organizētas lekcijas un diskusijas par viņa devumu latgaliešu kultūrā un politikā. Šie notikumi kalpo ne tikai kā godināšana, bet arī kā aicinājums apzināties un saglabāt latgaliešu kultūru mūsdienu sabiedrībā.

Solidaritāte ar latgaliešiem

Visā pasākumu norises laikā ir jūtams solidaritāte ar latgaliešu tautu, kuras cīņas un centieni sargāt savu identitāti ir bijuši iedvesmojoši. Franča Trasuna mantojums mūs mudina ne tikai atcerēties vēsturi, bet arī lūkoties nākotnē un turpināt viņa iesāktos darbus, lai latgaliešu valoda un kultūra zeltu arī turpmāk.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas