Augu aizsardzības dienests: Ar eksotiskiem augiem no ārzemēm pastāv risks ievest arī kaitēkļus
Dzīve un stils
Foto un virsraksts: LSM
  • vakar 17:22
  • LSM
  • 4

Augu aizsardzības dienests: Ar eksotiskiem augiem no ārzemēm pastāv risks ievest arī kaitēkļus

Augu aizsardzības dienests brīdina par riskiem

Latvijas Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) izsaka brīdinājumu ceļotājiem par risku, kas saistīts ar eksotisku augu un augļu ievedumu valstī. Ik gadu arvien vairāk cilvēku ceļo uz ārzemēm un atved mājās dažādus eksotiskus augus, taču šāda rīcība var radīt nopietnas sekas vietējai ekoloģijai.

Kaitīgie organismi - neredzamie trešās puses viesi

Ievērojami, ka kopā ar ievestajiem augiem var nonākt arī kaitīgie organismi, kas apdraud vietējās augu sugas. Daži no šiem organismiem var radīt postījumus lauksaimniecībā, dārzkopībā, bet arī dabiskajā vidē. Tādēļ, pievēršoties eksotisku augu iegādei, ir jābūt īpaši uzmanīgiem.

Ieteikumi ceļotājiem

VAAD iesaka ceļotājiem pirms eksotisko augu iegādes vai ieveduma rūpīgi izpētīt likumus un noteikumus, kas attiecas uz augu un augu produktu ievedumu Latvijā. Tādējādi var izvairīties no nevēlamiem pārsteigumiem un nodarījumiem, ko nosacījusi kaitēkļu ieviešana.

Sadarbība un informācijas apmaiņa

Tāpat Valsts augu aizsardzības dienests uzsver nepieciešamību pēc sadarbības starp ceļotājiem, augu audzētājiem un valsts institūcijām. Katra cilvēka atbildības sajūta ir būtiska, lai pasargātu mūsu valsti no kaitīgiem organismiem, kas var radīt ievērojamu kaitējumu vietējai ekosistēmai. Ceļotāji, būsim atbildīgi un saprātīgi, izvēloties, ko atvest mājās!

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas