• 2024. gada 12. augusts 07:00
  • Delfi
  • 12

Bēgošais mērķis. Cik tālu Latvija ir no Eiropas vidējā dzīves līmeņa

Latvijas dzīves līmenis: salīdzinājums ar Eiropu

Latvijas iedzīvotājiem ir grūti sasniegt Eiropas vidējo dzīves līmeni, ņemot vērā, ka viņi vidēji pārtikai tērē vairāk nekā 20% no saviem ikmēneša ienākumiem. Salīdzinājumam, vidējais Eiropas Savienības (ES) iedzīvotājs tam atvēl tikai aptuveni 14% no sava budžeta. Šis iekšējais locītājs spilgti parāda, cik spēcīgi ietekmē augstākās izmaksas par pamatvajadzībām Latvijas iedzīvotājus.

Mājokļa izdevumi: pozitīvs aspekts

Lai arī pārtikas izdevumi ir augsti, mājokļa izmaksas Latvijā ir relatīvi zemākas nekā citās Eiropas valstīs. Tas varētu izskatīties kā gaismas staru cerība, taču tas vien nepietiek, lai nonāktu tuvāk ES vidējo dzīves līmeni. Mājokļa izmaksas var sniegt nelielu atvieglojumu, tomēr kopējā finansiālā situācija ir pesimistiska.

Nabadzības slieksnis un sabiedrības nevienlīdzība

Diemžēl daļa Latvijas iedzīvotāju dzīvo nabadzībā. Aptuveni ceturtā daļa Latvijas iedzīvotāju vairojas ar nepilniem 600 eiro mēnesī, kas būtiski ietekmē viņu spēju segt pat vispamatākās vajadzības. Ar šo ienākumu lielumu, daudzu ģimeņu budžetā ir grūti atlicināt līdzekļus citiem tēriņiem pēc pamatvajadzību segšanas, kā rezultātā viņi bieži dzīvo no algas līdz algai.

Secinājums: ceļš uz labklājību

Ņemot vērā augstās pārtikas izmaksas un zemos ienākumus, Latvijas ceļš uz Eiropas vidējo dzīves līmeni šķiet pamatīgi apgrūtināts. Lai uzlabotu situāciju, nepieciešami mērķtiecīgi pasākumi, kas veicinātu ienākumu pieaugumu un samazinātu dzīves dārdzību. Tikai tad, kad Latvijas iedzīvotājiem būs iespēja dzīvot komfortablāk un drošāk, mēs varēsim runāt par ilgtspējīgu attīstību un labklājību.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Delfi portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas