Bērni un kabatas nauda – kad vislabāk to piešķirt un ar ko sākt?Ģimene
Foto un virsraksts: TV3
  • šodien 08:04
  • TV3
  • 3

Bērni un kabatas nauda – kad vislabāk to piešķirt un ar ko sākt?

Naudas pārvaldība – svarīga prasme jau no jauna vecuma

Māka pārvaldīt naudu un apzināties tās vērtību ir viena no būtiskākajām prasmēm, ko vecākiem nepieciešams iemācīt saviem bērniem. Šīs prasmes īpaši izpaužas, kad bērnam tiek piešķirta pirmā kabatas nauda. Tas ir pirmais solis, kas var ievērojami ietekmēt bērna attiecības ar naudu nākotnē.

Kad ir piemērots vecums kabatas naudas piešķiršanai?

Izvēloties piemērotu vecumu, kad sākt piešķirt kabatas naudu, vecāki nereti saskaras ar vairākiem jautājumiem. Psihologi un finanšu eksperti ierosina, ka apmēram no 6 līdz 8 gadu vecuma ir labvēlīgs laiks, kad bērni sāk saprast naudas vērtību un īpašības. Šajā vecumā bērni parasti var saprast, ko nozīmē ietaupīt un tērēt, kā arī uzzināt par pirkumiem.

Cik liela kabatas nauda ir piemērota?

Kabatas naudas apmērs var būt atšķirīgs, atkarībā no vecuma un ģimenes finansiālajām iespējām. Bērniem, kuri ir jaunāki par 10 gadiem, parasti pietiek ar 1-2 eiro nedēļā. Kamēr pusaudžiem, kuri jau apmeklē skolu un socializējas ar vienaudžiem, kabatas nauda var pieaugt līdz 5-10 eiro nedēļā. Svarīgi, lai vecāki ņemtu vērā bērna vajadzības un iemācītu viņu plānot izdevumus.

Kā bieži dot kabatas naudu?

Kabatas naudas piešķiršana var būt regulāra process vai arī saistīta ar noteiktām aktivitātēm, piemēram, par mājasdarbiem vai pienākumu pildīšanu. Regulāras maksāšanas sistēma var palīdzēt bērnam saprast, kā labas uzvedības un atbildības dēļ var iegūt naudu. Tomēr svarīgi ir arī iemācīt bērnam, ka nauda nenāk viegli un ka tai ir jābūt saprātīgi izmantotai.

Secinājums

Kabatas nauda var būt vērtīgs instruments, lai mācītu bērniem par naudas pārvaldību. Sākot to piešķirt savlaicīgi un piemērotā veidā, vecāki var palīdzēt saviem bērniem attīstīt svarīgas finansiālās prasmes, kas kalpos viņiem visu mūžu.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz TV3 portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas