Bioloģisko atkritumu konteineri Latgalē apput noliktavās – pašvaldības nespēj vienoties ar pārstrādātāju
Latvijā
Foto un virsraksts: LSM
  • šodien 17:31
  • LSM
  • 3

Bioloģisko atkritumu konteineri Latgalē apput noliktavās – pašvaldības nespēj vienoties ar pārstrādātāju

Bioloģisko atkritumu likuma ieviešana

Kopš šā gada sākuma Latvijā ir pieņemts likums, kas nosaka pienākumu katrai pašvaldībai nodrošināt atsevišķus konteinerus bioloģisko atkritumu savākšanai. Šī iniciatīva ir vērsta uz vides aizsardzību un ilgtspējīgu atkritumu apsaimniekošanu, tomēr reālajā situācijā Latgales reģionā tā faktiski nav ieviesta.

Situācija Latgalē

Latgales pilsētās un ciematos brūns konteineris, kas paredzēts bioloģisko atkritumu savākšanai, joprojām ir reta parādība. Daudzas pašvaldības nespēj izpildīt likuma prasību, jo nav noslēgušas līgumus ar atkritumu pārstrādātājiem, tai skaitā ar poligonu "Cinīši". Šāda neatbilstība rada bažas par reģiona vides ilgtspējību un sabiedrības informētību par atkritumu šķirošanu.

Pārstrādes rūpnīcas darbība

Lai arī gada sākumā poligonā "Cinīši" nebija pabeigta bioloģisko atkritumu pārstrādes rūpnīca, tagad šī rūpnīca ir sākusi darbību. Neskatoties uz to, pašvaldības joprojām nav noslēgušas nepieciešamos līgumus, kas liedz efektīvi izmantot jaunizveidotās iespējas bioloģisko atkritumu pārstrādē.

Konteineru krājumi un turpmākās darbības

Pārstrādes uzņēmumu iegādātie bioloģisko atkritumu konteineri šobrīd ir palikuši apputējuši noliktavās. Pašvaldību nespēja vienoties ar atkritumu apsaimniekotājiem rada strauji augošu problēmu – laika gaitā nespējot izpildīt likumā noteiktās prasības, Latgales reģionā var pasliktināties atkritumu apsaimniekošanas situācija.

Secinājumi un nākotnes perspektīvas

Šī situācija liecina par nopietnu pārpratumu starp pašvaldībām un atkritumu pārstrādātājiem, kā arī par nepieciešamību uzlabot sadarbību vides aizsardzības jomā. Pavalstu līderiem ir nepieciešams steidzami rast risinājumus, lai nodrošinātu likuma prasību izpildi un uzlabotu atkritumu apsaimniekošanas efektivitāti Latgalē. Turpmākajiem mēnešiem būtiska nozīme būs arī sabiedrības izpratnei par bioloģisko atkritumu šķirošanu un ilgtspējīgu resursu izmantošanu.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas