• 2024. gada 16. septembris 11:56
  • Delfi
  • 6

Daudziem vajadzīga asins pārliešana – VADC sauc palīgā donorus

Asins pārliešana – dzīvības glābšana

Asins pārliešana ir dzīvības glābšanas procedūra, kas var būt nepieciešama dažādām medicīniskām situācijām, piemēram, pēc traumas, operācijas vai smagiem slimību gadījumiem. Tomēr šobrīd Latvijā asins krājums ir kritiski zems, un Valsts asinsdonoru centrs (VADC) izsaka aicinājumu – nepieciešami donori, lai palīdzētu tiem, kam nepieciešama asins pārliešana.

Kritiska situācija ar asins krājumiem

Saskaņā ar VADC sniegto informāciju, asins krājumi ir nokritušies zem minimālā līmeņa, un tas apdraud pacientu ārstēšanu visā valstī. “Mums nepieciešama palīdzība,” saka VADC pārstāvis. “Ik dienu cilvēkiem ir nepieciešama asins pārliešana, un, ja mēs nesaņemsim nepieciešamos donorus, daudzas dzīvības varētu tikt apdraudētas.”

Aicinājums ziedot asinis

VADC mudina ikvienu, kuram ir iespēja un kurš atbilst asins donoru kritērijiem, piedalīties asins ziedošanas procesā. “Asins donori ir mūsu cerība un atbalsts ārstiem, kas ārstē pacientus,” uzsver centra pārstāvis. “Ziedojot asinis, jūs sniedzat ne tikai asinis, bet arī cerību un iespēju dzīvot.”

Kā kļūt par donoru?

Lai kļūtu par donoru, ir svarīgi ievērot dažus nosacījumus. Donoriem jābūt vismaz 18 gadus veciem, ar normālu ķermeņa masu un jābūt veselīgiem. Jebkura medicīniska procedūra sākas ar iepriekšēju konsultāciju, kurā tiek novērtēta donora veselības stāvoklis. Asins ziedešana ir ātra un droša procedūra, kas ilgst tikai aptuveni 15-20 minūtes.

Kopā mēs varam palīdzēt

Valsts asinsdonoru centrs uzsver, ka katra ziedotā asins pudele var glābt līdz trīs cilvēku dzīvības. Mēs aicinām ikvienu Latvijas iedzīvotāju pievienoties šai labdarības iniciatīvai un palīdzēt saviem līdzcilvēkiem. Palīdziet, ziedojiet asinis, un kļūstiet par varoni kādam, kam tā ir visvairāk nepieciešama.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Delfi portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas