• 2024. gada 16. septembris 08:30
  • NRA
  • 8

Diabēta pacientiem pretim sper mazu soli

Diabēta pacientiem - iespējamās izmaiņas ārstēšanā

No nākamā gada Latvijas diabēta pacientiem būs iespēja saņemt jaunu insulīna sūkņa terapiju, taču šis pakalpojums būs pieejams tikai 50 pacientiem. Šis solis ir daļa no valdības politiskā uzstādījuma, kurā uzsvars tiek likts uz drošību un ierobežoto finansējumu veselības aprūpē.

Finansējuma ierobežojumu sekas

Ierobežotais finansējums veselības pakalpojumu un medikamentu apmaksā daudziem diabēta pacientiem radīs grūtības piekļūt nepieciešamajai ārstēšanai. Veselības ministrija šobrīd saskaras ar nepieciešamību skaitīt katru eirocentu, lai nodrošinātu prioritāru veselības pakalpojumu apmaksu. Tomēr aprēķinātās akūtās vajadzības kompensācijas medikamentu sistēmā ir vismaz 150 miljoni eiro.

Pacientu viedoklis

Diabēta pacienti un pacientu organizācijas pauž satraukumu par šādiem ierobežojumiem. Daudzi uzskata, ka apmaksāta insulīna sūkņa terapija ir būtiska, lai uzlabotu viņu dzīves kvalitāti un samazinātu komplikāciju risku. Ierobežojumi tikai šim pakalpojumam var radīt nevienlīdzību ārstēšanā un palielināt nākotnē esošās veselības problēmas.

Nākotnes iespējas

Lai arī šis solis ir neliels, tas var radīt cerīgu priekšstatu par iespējamām nākotnes reformām diabēta ārstēšanā. Tomēr, lai palīdzētu visiem, kam tas nepieciešams, nepieciešama lielāka finanšu resursu ieviešana un veselības aprūpes sistēmas pilnveidošana. Vēl ir jāredz, kā šie jaunie ierobežojumi ietekmēs diabēta pacientu kopienu un vai turpmākajos gados būs iespēja paplašināt pieejamos resursus.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas