• 2024. gada 27. jūlijs 06:03
  • LSM
  • 9

Dižais kartupelis – no globāla pārtikas drošības garanta līdz kultūras vērtībai. Stāsta pētniece Dimante

Dižais kartupelis: globāla pārtikas drošības garantija

Pēdējās desmitgades laikā kartupeļi ir ieguvuši ievērojamu lomu globālajā pārtikas drošībā. Pētniece PhD. Ilze Dimante, Agroresursu un ekonomikas institūta Laukaugu selekcijas un agroekoloģijas nodaļas vadītāja, norāda, ka kartupeļi var kļūt par atslēgu, kas atver ceļu uz efektīvāku pārtikas ražošanu un var izglābt pasauli no bada. Kartupeļi, kā papildus uztura avots, ir viegli audzējami un izturīgi, kas padara tos par neaizvietojamu resursu, it īpaši attīstības valstīs.

Kultūras un mākslas simbols

Ne tikai uztura ziņā kartupeļi ir svarīgi — tie ir arī spēcīgs simbols kultūrā un mākslā. Raidījumā "Nākotnes pietura" Dimante stāstīja par to, kā kartupelis ir kļuvis par kultūras vērtību, kas tiek attēlota mākslā, literatūrā un tradīcijās visā pasaulē. Tā ir gadu tūkstošu garumā attīstījusies saikne starp cilvēku un šo augu, kas simbolizē laukos dzīves vienkāršību, bet tajā pašā laikā — resursu bagātību.

Projekts "Kartupeļi vieno"

Dimante ir projektā "Kartupeļi vieno", kur mērķis ir veicināt sabiedrības apziņu par kartupeļa nozīmi. Šis projekts ir orientēts uz izglītošanu un informatīvu aktivitāšu organizēšanu, lai izceltu kartupeļu dažādību un potenciālu, lai tas varētu kalpot ne tikai ēdienam, bet arī sociālajai kohēzijai un kultūras identitātei. Projekts vieno dažāda vecuma un izcelsmes cilvēkus, mudinot viņus kopā piedalīties aktivitātēs, kas saistītas ar kartupeļu audzēšanu un gatavošanu.

Nākotnes izaicinājumi un iespējas

Kaut arī kartupelis pilda nozīmīgu lomu pārtikas drošībā un kultūrā, saskaramies ar vairākiem izaicinājumiem. Klimata pārmaiņas, augsnes degradācija un pārtikas zudums rada spiedienu uz pārtikas ražošanu. Dimante uzsver, ka ir svarīgi investēt zināšanās un resursos, lai nodrošinātu kartupeļu audzēšanas ilgtspējību. Tā ir svarīga ne tikai Latvijai, bet arī visai pasaulei, lai kartupeļi varētu turpināt pildīt savu nozīmīgo lomu, kā pārtikas avots un kultūras simbols.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas