• 2024. gada 16. septembris 17:04
  • LSM
  • 7

Dokumentu noplūde rāda, kā darbojas profesionāla Kremļa propagandas fabrika. Arī Latvijā

Dokumentu noplūde – jauni atklājumi par Kremļa propagandu

Nesenā dokumentu noplūde ir izgaismojusi Kremļa propagandas mehānismu darbības principus, kas vērsti ne tikai uz Krievijas iedzīvotājiem, bet arī uz citām valstīm, tostarp Latviju. Pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica" ir atklājis plānus, kas liecina par mērķtiecīgu sabiedrības ietekmēšanu, izmantojot dezinformāciju un manipulatīvas stratēģijas.

Sabiedrības polarizācija un tās mērķi Latvijā

Saskaņā ar noplūdītajiem dokumentiem, viens no Kremļa galvenajiem uzdevumiem ir radīt nesaskaņas starp Latvijas krievvalodīgo kopienu un bēgļiem no Ukrainas. Šāda polarizācija ir paredzēta, lai novērstu uzmanību no Krievijas agresīvajām rīcībām un izraisītu iekšēju spriedzi. Šādās stratēģijās ir ietverta arī dezinformācija, kuras mērķis ir stāstīt par ukraiņu bēgļu pieplūdumu kā par draudu, kas var radīt nabadzību un sociālās spriedzes pieaugumu.

Ekonomiskā konfrontācija – Krievijas taktika

Vēl viens būtisks aspekts ir konfrontācijas ar Krieviju attēlošana kā neizbēgamu nabadzības un sociālo problēmu avotu. Šis naratīvs tiek virzīts, lai panāktu, ka Latvijas sabiedrība pārstāj atbalstīt valdības pieņemtos lēmumus un nostāju pret Krieviju. Kremļa propagandas fabrika cenšas pārliecināt, ka atbalsts Ukrainai un stingra nostāja pret agresoru ir pats par sevi riskants solis, kas var izraisīt ekonomiskas sekas.

Troļļu fabrikas loma un darbības modelis

Sociālās projektēšanas aģentūra (SPA) – viena no komercializētajām "troļļu fabrikām" – ir iepriekš demonstrējusi, kā Kremļa pasūtījums tiek realizēts, izmantojot mūsdienīgus mediju un sociālo tīklu instrumentus. Šī aģentūra ir veidojusi viltus ziņas, kontus un diskusijas platformas, lai attēlotu viedokļus, kas atbalsta Krievijas valdības iekšējo un ārējo politiku.

Secinājumi un nākotnes izaicinājumi

Šī dokumentu noplūde ir neaizstājamā informācija, kas atklāj Kremļa stratēģijas, un uzsver nepieciešamību būt modriem attiecībā uz informācijas avotiem. Latvijai ir jāizstrādā efektīvas stratēģijas, lai cīnītos pret šo dezinformāciju, stiprinot sabiedrības izpratni par notikumiem un radot saliedētu, informētu kopienu, kas spēj pretoties ārējiem manipulācijām.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas