• 2024. gada 13. septembris 11:00
  • Delfi
  • 8

Edijs Šlesers, Ivars Ikstens: Varam un darām. Tepat Rīgā, tepat Latvijā

Mīti par talantu attīstību Latvijā

Edijs Šlesers un Ivars Ikstens aicina sabiedrību pievērst uzmanību Latvijas sporta potenciālam, īpaši vīriešu basketbolā. Viņi uzsver, cik svarīgi ir ieguldīt resursus un veidot apstākļus, lai jaunie talanti varētu attīstīties tepat Latvijā. Basketbola izsistie talanti, kas gūst panākumus citās valstīs, liecina par to, ka Latvijas sportā ir milzīgs potenciāls, kas joprojām ir jāizmanto.

Jaunatnes basketbola panākumi

2023. gada Pasaules kausā Latvijas basketbola izlase pārsteidza visu pasauli, iekļūstot divpadsmitniekā. Apskatot sastāvu, acīgākie skatītāji pamanīja, ka 11 no šiem spēlētājiem ir bijuši Eiropas jaunatnes čempionātu medaļnieki vai vismaz pusfināla dalībnieki. Tas norāda uz augsto sagatavošanas līmeni un jauno sportistu talantu, kas ir radies apstākļos, kas ļauj viņiem mācīties un attīstīties.

Talantu meklējumi ārpus Latvijas

Interesants fakts ir tas, ka astoņi no divpadsmit spēlētājiem savu 18. dzimšanas dienu svinēja ārpus Latvijas. Viņi devās uz Spāniju, Itāliju un ASV, lai meklētu labākos apstākļus sava talanta pilnveidošanai. Šis fenomens liecina par to, cik liela vajadzība ir jaunajiem sportistiem pēc profesionālā izglītības un pieredzes iegūšanas, kas, iespējams, nav pieejama dzimtenē.

Pieejamo resursu nozīme

Šlesers un Ikstens uzsver, ka, lai Latvijas jaunatnes sportisti gūtu panākumus tieši mājās, ir nepieciešami lielāki ieguldījumi sporta infrastruktūrā, treneru izglītošanā un programmās, kas sekmē sportistu attīstību. Ir jāsaglabā un jāattīsta talanti, lai nākotnes basketbola zvaigznes varētu pilnvērtīgi veidot savu karjeru tepat, nevis meklējot iespējas ārzemēs.

Optimistiska nākotne

Šī jaunatnes basketbola izlasē redzētais sniedz optimistisku skatu uz Latvijas basketbola nākotni. Edijs Šlesers un Ivars Ikstens pārliecināti, ka, veicot nepieciešamos pasākumus, mēs varam nodrošināt, ka nākamās paaudzes sportisti varēs attīstīties vietējos apstākļos un izcīnīt uzvaras ne tikai Latvijas, bet arī starptautiskā mērogā. Varam un darām – šī ir devīze, kas iedvesmo un motivē.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Delfi portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas