
Eksperte par to, Kāpēc jāļauj bērniem gatavot pašiem, un divas vienkāršas receptes
Kāpēc ļaut bērniem gatavot?
Bērna patstāvība un dzīvē noderīgu prasmju pilnveidošana ir būtiskas iemaņas, ko vecāki vēlas attīstīt savos bērnos. Daudzi pieaugušie bieži raizējas par bērnu drošību virtuvē un vilcinās ļaut viņiem darboties. Tomēr, kā uzsver vecāku organizācijas “Mammām un Tētiem” vadītāja un “Rimi” Bērniem eksperte Inga Akmentiņa-Smildziņa, ir svarīgi ļaut bērniem iepazīties ar ēdiena gatavošanas procesu jau no mazotnes.Priekšrocības bērna iesaistīšanā virtuvē
Eksperte izceļ vairākas nozīmīgas priekšrocības, ko sniedz bērna iesaistīšana ēdiena gatavošanā. Pirmkārt, tas palīdz attīstīt viņu patstāvību un drošības sajūtu. Otrkārt, bērni iemācās plānot un organizēt savu darbu, kas ir būtiski prasmju attīstībai. Vēl svarīgāk, bērni attīsta arī izpratni par veselīgu uzturu un ēdienu pagatavošanu, kas var pozitīvi ietekmēt viņu nākotnes ēšanas ieradumus.Divas vienkāršas receptes, ko bērni var pagatavot
Lai mudinātu bērnus darboties virtuvē, eksperte piedāvā divas vienkāršas receptes, ko bērni var pagatavot paši vai kopā ar vecākiem. 1. **Augļu salāti** - Sastāvdaļas: dažādi mīļākie augļi (banāni, āboli, kivi, u.c.), jogurts. - Pagatavošana: Bērni var sagriezt augļus mazos gabaliņos un sajaukt tos kopā lielā bļodā. Pēc tam pievieno jogurtu un samaisa. Šī recepte ļauj bērniem izpausties un eksperimentēt ar garšām. 2. **Pilngraudu pankūkas** - Sastāvdaļas: 1 glāze pilngraudu miltu, 1 glāze piena, 1 ola, šķipsniņa sāls un eļļa cepšanai. - Pagatavošana: Bērni var sajaukt visus sastāvdaļas bļodā, līdz izveidojas viendabīga masa. Pankūkas cep eļļā uz pannas, šis process ļauj bērniem redzēt, kā īpašas sastāvdaļas pārvēršas ēdienā.Noslēgumā
Ēdiena gatavošana ne tikai attīsta bērna prasmes, bet arī vairo viņa interesi par veselīgu dzīvesveidu. Tādēļ vecākiem ir vērts uzticēt bērniem šo radošo un izglītojošo pieredzi, rosinot viņus uz patstāvību un pašpārliecinātību.
Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz TV3 portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit