
“Es nekad nedzertu šo augu pienu,” brīdina ārsts
Auzu piens: Populārs, bet apšaubāms dzēriens
Auzu piens ir kļuvis par ļoti populāru alternatīvu dzērienu, ko izvēlas daudzas mājsaimniecības visā pasaulē. Tā krēmīgā tekstūra un dabiski saldenā garša piesaista gan augu bāzes uztura piekritējus, gan cilvēkus, kas vēlas samazināt piesātināto tauku patēriņu. Šis aizvietotājs, kas ir radīts no auzām un ūdens, ir pieejams lielveikalos un kafijas veikalos, un tā patēriņš strauji pieaug.Ārstam ir iebildumi
Tomēr, neskatoties uz tā popularitāti, ārsti brīdina par to, ka auzu piens var nebūt piemērots ikvienam. Viens no zināmiem ārstiem izteicies, ka “es nekad nedzertu šo augu pienu”, minot vairākas bažas par tā sastāvu. Latvijā, kā arī citur pasaulē, tiek runāts par iespējamām veselības sekām, kas saistītas ar auzu piena lietošanu.Kāpēc ārsts to neiesaka?
Kā norāda “express.co.uk”, viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc ārsti varētu atturēt no auzu piena lietošanas, ir tā augsts ogļhidrātu saturs. Tas var būt problemātiski cilvēkiem, kuriem ir diabēts vai kuri cenšas kontrolēt savu cukura līmeni asinīs. Turklāt, daudzi auzu piena ražotāji pievieno arī cukuru un citas piedevas, kas var palielināt kaloriju skaitu un samazināt tā uzturvērtību.Kādas ir alternatīvas?
Ja auzu piens nav ieteicams, kādas ir iespējamās alternatīvas? Daži ārsti iesaka izmantot mandeļu vai kokosriekstu pienu, kas satur mazāk ogļhidrātu un ir labāki izvēles iespējas. Taču, ikvienam, kas vēlas veikt izmaiņas savā uzturā, jāizvērtē individuālās vajadzības un, ja nepieciešams, jākonsultējas ar dietologu vai ārstniecības speciālistu. Noslēgumā, lai arī auzu piens var šķist kā veselīgs un garšīgs variants, tā lietošana būtu jāapsver ar piesardzību, pamatojoties uz individuālo veselības stāvokli un uztura vajadzībām.
Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit