• 2024. gada 30. augusts 10:24
  • Delfi
  • 6

Faktu pārbaude: Pārdevēji neziņos VID par pirkumiem virs 750 eiro

Faktu pārbaude par VID ziņošanu par darījumiem

Augustā Finanšu ministrija (FM) publiskai apspriešanai iesniedza būtiskus grozījumus likumā, kas saistīti ar skaidras naudas darījumiem. Šie grozījumi paredz, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) saņems informāciju par darījumiem, kuru vērtība pārsniedz 750 eiro. Šo iniciatīvu politiķi pamatoja ar vēlmi uzlabot nodokļu iekasēšanu un novērst nodokļu nemaksāšanu.

Politiķu maldīgie apgalvojumi

Sociālajos medijos vairāki politiķi neskaidri norādīja, ka par darījumiem, kuru summa pārsniedz 750 eiro, pienākums ziņot VID attieksies arī uz pārdevējiem. Tas radīja bažas sabiedrībā un izsauca plašas diskusijas par privātuma jautājumiem un tirgus pārredzamību.

FM skaidrojums par izmaiņām likumā

Tomēr FM sniedza skaidrojumu, norādot, ka plānotās izmaiņas likumā neattieksies uz pirkumiem mazumtirdzniecības veikalos. Tādējādi, ja klients iegādājas preci veikalā, kas pārsniedz 750 eiro, pārdevējam nebūs pienākuma ziņot par šo darījumu VID. Šis precizējums ir būtisks, jo tas nomierina patērētāju satraukumu un norāda uz situācijas skaidrību.

Sabiedrības reakcija uz grozījumiem

Sabiedrība un tirgotāji tagad var turpināt savu darbību bez papildu sloga. Taču jautājums par nodokļu caurredzamību un cīņu pret ēnu ekonomiku joprojām ir aktuāls. FM apgalvo, ka izmaiņas likumā ir solis pretī efektīvākai nodokļu kontrolei, tomēr atsevišķām jomām jāpaliek brīvām no pārmērīgas regulēšanas. Pārdevēji un patērētāji gaida skaidrību par to, kādas izmaiņas var gaidīt nākotnē.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Delfi portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas