• 2024. gada 26. jūlijs 08:00
  • NRA
  • 7

Farmācijas nozare turpina biedēt: nebūs aptieku, nebūs zāļu

Farmācijas nozare uz izmisuma robežas

Farmācijas nozare Latvijā turpina izrādīt bažas par iespējamām sekām saistībā ar jaunās kārtības ieviešanu zāļu cenu noteikšanā. Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas iknedēļas sēdē, kurā piedalījās gan farmācijas nozares pārstāvji, gan Veselības ministrijas darbinieki, radās būtiska diskusija par zāļu pieejamību un aptieku nākotni. Lieltirgotavas un aptiekas norāda, ka jaunie noteikumi var izraisīt aptieku slēgšanas un paaugstinātu zāļu nepieejamību pacientiem.

Divi pretēji viedokļi

Diskusijā izskanēja divi pretēji viedokļi. Farmācijas nozare protestē pret jauno kārtību, uzsverot, ka tās sekas var būt katastrofālas. Savukārt Veselības ministrija apliecina, ka jaunā regulācija ir izstrādāta, domājot par pacientu interesēm. Ministrija sola, ka līdz jaunās kārtības spēkā stāšanās brīdim tiks rastas atbildes uz visiem neskaidrajiem jautājumiem, tomēr nozares pārstāvji ir skeptiski.

Pacientu intereses vai nozares stabilitāte?

Patērētāju intereses ir pamats, uz kā Veselības ministrija balsta savu pozīciju, taču ir skaidrs, ka farmācijas nozarei ir citi viedokļi. Aptiekas un lieltirgotavas brīdina par to, ka jauno regulāciju ieviešana var radīt ne tikai zāļu trūkumu, bet arī samazināt pētniecības un attīstības iespējas, kas savukārt ietekmē inovāciju un zāļu kvalitāti. Šādas bailes ir pamatotas, ņemot vērā, cik būtiska ir farmācijas nozare valsts veselības aprūpē.

Nākotne joprojām neskaidra

Pašlaik ir grūti prognozēt, kā jaunā kārtība ietekmēs farmācijas nozari un zāļu pieejamību nākotnē. Nozare saprot nepieciešamību pēc reformām, taču rosina diskusiju par to, kā panākt līdzsvaru starp pacientu vajadzībām un nozares ilgtspēju. Ja turpināsies diskusijas bez konstruktīvas risinājumu meklēšanas, pastāv reāls risks, ka Latvijas pacienti var nākties saskarties ar nopietnām zāļu pieejamības problēmām. Šī situācija skaidri parāda, cik svarīgi ir nodrošināt, ka farmācijas nozare un valsts iestādes strādā kopā, meklējot risinājumus, kas būs izdevīgi visām pusēm un nodrošinās kvalitatīvu un pieejamu veselības aprūpi Latvijas iedzīvotājiem.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas