• 2024. gada 12. septembris 11:36
  • NRA
  • 8

FOTO: Apķēpāts de Tolli piemineklis Esplanādē

Vairāk foto skaties šeit

Rīgā notikusi Vandalizmus Akcija

Rīgā, Esplanādē, šajā nedēļas nogalē piedzīvota nepatīkama situācija – apķēpāts Mihaela Andreasa Barklaja de Tolli piemineklis, kas simbolizē cariskās Krievijas karavadoņa mantojumu. Vandalismā iekļauti grafiti un krāsas, kas piesaistīja garāmgājēju uzmanību, radot diskusijas par tālāko pieminekļa likteni un tā nozīmi Latvijas kultūrā.

Piemineklis un tā vēsturiskā nozīme

Mihaels Andreass Barklajs de Tolli bija nozīmīga figūra cariskajā Krievijā, piedaloties daudzu cīņu plānošanā un vadīšanā. Viņš ir pazīstams ar savu lomu Napoleona karu laikā, un piemineklis Ikšķilē uzstādīts, lai godinātu viņa ieguldījumu. Tomēr, ņemot vērā Latvijas vēsturi un mūsdienu kontekstu, daži sabiedrības locekļi uzskata, ka šādi pieminekļi ir jāizskata vai jāpārskata.

Sabiedrības reakcija

Pieminekļa apķēpāšana izsauca plašu sabiedrības reakciju. Daži cilvēki pauda atbalstu vandalismam, apgalvojot, ka tas ir veids, kā izteikt pretreakciju pret vēsturiskiem simboliem, kuriem var būt pretrunīgs fons. Savukārt citi norādīja, ka šādas darbības ir nepieņemamas un apdraud kultūras mantojumus.

Rīgas pašvaldības atbilde

Rīgas pašvaldība ir uzsākusi izmeklēšanu par notikušo, un izteikusi nosodījumu šādām darbībām. "Mūsu kultūras mantojums ir jāsargā, lai nākamās paaudzes varētu mācīties no vēstures," uzsvēra pašvaldības pārstāvis. Tiek plānots izstrādāt pasākumus, lai nodrošinātu pieminekļu aizsardzību un turpmāk novērstu līdzīgas situācijas.

Nākotnes perspektīvas

Piemineklis Barklajam de Tolli, lai arī ir simbolisks, ir radījis plašas diskusijas par Latvijas identitāti un vēsturisko mantojumu. Vandalizms, kas noticis, tikai pastiprina nepieciešamību pēc dialoga un konsultācijām par to, kā pagātne mijiedarbojas ar mūsdienām. Pavisam drīz varam gaidīt, ka sabiedrība atkal tiks aicināta piedalīties diskusijās par kultūras un vēsturisko pieminekļu nākotni Latvijā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas