• 2024. gada 14. jūnijs 17:55
  • Delfi
  • 16

Foto: Uz Vidzemes šosejas pie Rīgas robežas ieklāta eksperimentāla seguma virskārta

Vairāk foto skaties šeit

Foto: Uz Vidzemes šosejas pie Rīgas robežas ieklāta eksperimentāla seguma virskārta

Pētniecības projekta ietvaros uz Vidzemes šosejas (A2) Ropažu novadā pie Rīgas robežas (12,43.–12,88. km) kreisajā brauktuvē eksperimentālos nolūkos ieklāts asfalta maisījums, kurā daļa bitumena aizstāta ar lignīnu.

Revolucionārais asfalta maisījums

Šis neierasts asfalta maisījums ir daļa no pētniecības projekta, kas tiek veidots, lai novērtētu jaunu materiālu iespējamās priekšrocības ceļu būvniecībā. Lignīns, dabīgs polimērs, ir izvēlēts kā alternatīva bitumenam, kas ir izplatīta asfalta maisījumos.

Iespējamās priekšrocības

Ja šis eksperimentālais asfalta maisījums izrādīsies veiksmīgs un ilgtspējīgs, tam var būt ievērojamas priekšrocības. Lignīns ir bioloģiski sadalojams un varētu sniegt ilgtspējīgāku risinājumu ceļu būvniecībai, samazinot vides ietekmi un atkarību no fosilajiem resursiem.

Turpmākās pētījumu posms

Pētnieki un inženieri uzmanīgi novēro šo eksperimentu, lai izvērtētu seguma virskārtas izturību, saķeri un citas īpašības. Turpmākās pētījumu posms sniegs vērtīgu informāciju par šo jauno materiālu potenciālo ieguldījumu ceļu infrastruktūrā.

Jaunā informācija par šo eksperimentu plānots publicēt līdz šā gada beigām, kad tiks sniegti gala rezultāti un secinājumi.


Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Delfi portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas