
Gaišs, vidējs vai tumšs grauzdējums – kurš no kafijas "izspiedīs" visvairāk kofeīna?
Rīta kafija un kofeīna noslēpumi
Ja savu rītu bez tasītes gardas kafijas uzsākt nu nekādi nevari, varbūt vērts mazliet iedziļināties arī kafijas zinātnē. Kafija ne tikai uzmundrina, bet arī ir dažādas variācijas, kurām katrai ir savas īpašības un aromāti. Taču kas tad īsti nosaka kafijas dzēriena intensitāti un kofeīna saturu?Kafijas grauzdējuma pakāpes
Kafijas grauzdējums būtiski ietekmē ne tikai garšu, bet arī kofeīna saturu. Pastāv trīs galvenie grauzdējuma veidi: gaišs, vidējs un tumšs. Bieži vien uzskata, ka tumšāks grauzdējums nozīmē augstāku kofeīna līmeni, taču tas ne vienmēr ir taisnība.Pētījumi par kofeīna saturu
Jaunajā pētījumā, kas rūpīgi aplūkoja kafijas grauzdēšanas pakāpi un pagatavošanas laiku, tika noskaidrots, ka gaišs grauzdējums satur pat vairāk kofeīna nekā tumšs. Pētījuma dalībnieki atklāja, ka, pateicoties tam, ka gaiši grauzdēta kafija ir mazāk pakļauta augstas temperatūras iedarbībai, kofeīna molekulas saglabājas neizmainītas.Pagatavošanas laika nozīme
Papildus grauzdējuma pakāpei vēl viens būtisks faktors, kas ietekmē kofeīna saturu, ir pagatavošanas laiks. Ilgāks pagatavošanas laiks paslēpj vairāk kofeīna, neatkarīgi no tā, vai kafija ir gaiša vai tumša. Tāpēc, ja vēlaties saņemt pēc iespējas vairāk kofeīna, uzmanīgi izvēlieties ne tikai grauzdējuma veidu, bet arī kafijas pagatavošanas metodi.Secinājumi un ieteikumi
Kopumā, ja esat kofeīna cienītājs, jums varētu būt vērts izmēģināt gaiši grauzdētu kafiju, jo tā var sniegt pat augstāku kofeīna līmeni. Izprotot, kā grauzdējums un pagatavošanas laiks ietekmē kofeīna saturu, jūs varat labāk pielāgot savu ikdienas kafijas rutīnu un gūt maksimumu no savām rīta tasītēm. Tāpēc nākamreiz, kad gatavosiet kafiju, atcerieties, ka grauzdējuma izvēle var būt nozīmīgāka, nekā izliekas.
Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Delfi portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit