• 2024. gada 3. augusts 00:01
  • Delfi
  • 89

Govis viesistabā un Venēcija Ķīpsalā – kā Rīga pārdzīvoja milzīgos 1929. gada plūdus

Rīga 1929. gadā: Plūdi, kas izmainīja pilsētu

1929. gada aprīļa beigās Rīgu piemeklēja milzīgi plūdi, kas atstāja dziļu nospiedumu gan pašvaldības, gan pilsētnieku ikdienā. Pilsēta pieredzēja vienus no gadsimta lielākajiem plūdiem, kas daudziem radīja ne tikai raizes, bet arī mokošu ziņkāri. Daugavas krasti izlauzās, un ūdens līmenis strauji cēlās, iekļūstot pat tajās vietās, kur parasti valdīja sausa zeme.

Ko darīt, ja ūdens nāk?

Pulkveža Brieža ielas rajonā un ap Nacionālo bibliotēku ūdens nokļuva tik augstu, ka cilvēkiem nācās meklēt patvērumu savās mājās. Daugavas salās dzīvojošie iedzīvotāji devās uz namu bēniņiem, cerot, ka ūdens nepārpludinās viņu pēdējo drošības bastionu. Šādos apstākļos nebija vienkārši izdzīvot; cilvēki bija spiesti izdomāt jaunas stratēģijas, kā glābt sevi un savus mājlopus.

Mājlopu glābšana: Govis viesistabā

Aizvien vairāk priekšpilsētu iedzīvotāju izmisumā glāba mājlopus. Neskatoties uz neprātīgajiem apstākļiem, lopi tika sadzīti iekšā mājās, nereti viesistabās. Šī neparastā situācija, kad govis aizņēma telpas, kas parasti ir domātas mājas komfortam, bija ievērojami dīvaina un skumja pilsētas ikdienas ainiņa.

Skats uz dabas katastrofu

Par spīti katastrofai, cilvēki bija ziņkārīgi un devās skatīties uz šo neredzēto dabas norisi kā uz atrakciju. Plūdi bija ne tikai traģēdija, bet arī disciplīna, kas piesaistīja skatītājus no visām pilsētas malām. Cilvēki pulcējās pie Daugavas, lai vērotu, kā plūdi pārņem automašīnas un mājas, daloties stāstos un nofotografējot šo tumšo brīdi Rīgas vēsturē.

Secinājums: Rīga atgūstas

Šī neveiksmīgi iznākušā dabas katastrofa izmainīja Rīgas seju. Pilsētas attīstībā sekoja jauni risinājumi, kas veicināja lokālā plūdu drošības uzlabošanu. Rīga pierādīja savu izturību, un saprast, kā līdzīgus šķēršļus pārvarēt nākotnē, ir svarīga mācība ikvienam pilsētniekiem. 1929. gada plūdi paliks kā atgādinājums par dabas spēku un cilvēku grūtībām, kas vienlaikus motivē mūs būt modriem un gataviem jebkurai situācijai.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Delfi portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas