• 2024. gada 16. septembris 15:04
  • NRA
  • 4

Igauņi atsakās no 1 un 2 centu monētām

Igauņu lēmums: 1 un 2 centu monētu izstāšanās no aprites

Diskusijas par vienas un divu centu monētu izņemšanu no fiziskās naudas aprites Latvijā ir turpinājušās jau ilgāku laiku. Tomēr kaimiņi igauņi ir pieņēmuši lēmumu un ir kļuvuši par pirmo valsti Baltijā, kas oficiāli atsakās no šīm monētām. Šis solis radījis plašu rezonansi sabiedrībā un rosinājis debašu vilni arī Latvijā.

Ekonomiskie aspekts

Igauņu valdība ir norādījusi, ka 1 un 2 centu monētas, ņemot vērā to zemo vērtību, bieži vien rada palielinātas izmaksas to apstrādē un cirkulācijā. Igaunijas uzņēmēji norādījuši uz ievērojama laika patēriņu, kas saistīts ar šo monētu administrēšanu, tērējot resursus, kas varētu tikt labāk izmantoti citās jomās. Kā rezultātā, ir pieņemts lēmums šo monētu ražošanu un cirkulāciju izbeigt.

Sabiedrības reakcija un iespējamie riski

Igaunijas iedzīvotāju atsauksmes par šādu soli ir dažādas. Daļa sabiedrības izsaka bažas par cenu pieaugumu, ja mazie atlikumi tiks noņemti. Tomēr citi uzskata, ka šādā veidā var tikt samazinātas nevajadzīgas naudas iznīkošanas izmaksas, un kopumā tas var uzlabot ekonomiskās operācijas efektivitāti.

Latvijas nākotne: vai sekos Igaunijai?

Latvijā diskusijas par 1 un 2 centu monētām turpinās, un ir skaidrs, ka igauņu solis kalpo kā iedvesmas avots. Ekonomisti un politiķi cieši seko Igaunijas pieredzei un izpēta, kādi varētu būt Latvijas iespējamie soļi šajā virzienā. Arī Latvijas sabiedrība ir dalīta – daži pauž atbalstu šim lēmumam, bet citi joprojām ir skeptiski. Šis jautājums joprojām paliks aktīvs, un var izrādīties, ka Igaunijas lēmums par 1 un 2 centu monētu izņemšanu no aprites var kalpot par katalizatoru iespējamām pārmaiņām arī Latvijā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas