• 2024. gada 18. augusts 08:30
  • Delfi
  • 11

Informācija, ko ievadām "ChatGPT", var parādīties arī citiem lietotājiem, par riskiem brīdina eksperts

Jaunās tehnoloģijas un to riski

Pēdējā laikā uzņēmumos novērojams ievērojams darbinieku pārejas uz ģeneratīvā mākslīgā intelekta rīkiem, piemēram, "ChatGPT", "Copilot" un "GitHub", lai optimizētu darba procesus un efektīvāk apstrādātu datus. Lai gan šie rīki sniedz daudzas priekšrocības, kas saistītas ar produktivitātes paaugstināšanu, eksperti brīdina par potenciāliem riskiem, kas saistīti ar personīgo un uzņēmuma datu drošību.

Informācijas noplūdes iespējamība

Viens no galvenajiem jautājumiem, kas saistīts ar šādu rīku izmantošanu, ir informācijas noplūde. Ievadot datus, daudzi lietotāji neapzinās, ka informācija var tikt saglabāta un izmantota arī citiem. Eksperti uzsver, ka, izmantojot šādas platformas, pastāv risks, ka sensitīva informācija, piemēram, klientu dati vai iekšējie uzņēmuma procesi, var kļūt pieejama plašākai auditorijai, kas var radīt nopietnas sekas uzņēmuma reputācijai un biznesa drošībai.

Uzņēmumu atbildība un riska mazināšana

Uzņēmumu vadītājiem un IT speciālistiem ir jābūt īpaši piesardzīgiem un jārīkojas proaktīvi, lai mazinātu šos riskus. Viens no risinājumiem varētu būt darbinieku apmācība par to, kā droši izmantot ģeneratīvā MI rīkus, kā arī noteikt skaidras iekšējās politikas attiecībā uz datu izmantošanu un dalīšanos ar trešām pusēm. Svarīgi ir arī regulāri izvērtēt izmantoto tehnoloģiju drošību un pieprasīt no piegādātājiem skaidras datu aizsardzības garantijas.

Nākotnes perspektīvas

Mākslīgā intelekta tehnoloģijas turpina attīstīties, un ir skaidrs, ka tās būs neatņemama mūsdienu darba procesa sastāvdaļa. Tomēr darbinieku izglītošana par datu drošību un apzināta pieeja informācijas ievadīšanai ir būtiska, lai nodrošinātu drošu un efektīvu darba vidi. Uzņēmumiem būs jāturpina strādāt pie datu aizsardzības risinājumiem, lai saglabātu klientu un darbinieku uzticību tīrākā nākotnē.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Delfi portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas