• 2024. gada 16. septembris 16:19
  • LSM
  • 7

Ja tava dzeja būtu deja, kura tā būtu? Atbild Anna Auziņa un Katrīna Rudzīte

Izteiksmīga dzeja kā deja

Ja tava dzeja būtu deja, kāda tā būtu? Šis jautājums kļuva par centrālo tēmu septembrī, Dzejas dienu mēnesī, kad dzejnieces Katrīna Rudzīte un Anna Auziņa viesojās Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo". Abas mākslinieces dalījās savās pārdomās par dzeju un tās daudzveidīgo dabu, piedāvājot aizraujošus skatījumus uz to, kā viņu darbi varētu izpausties dejā.

Katrīnas Rudzītes neaizmirstamā deja

Katrīnas Rudzītes dzeja, pēc viņas sacītā, būtu neformāla deja, kas norisinās krāsainu lampiņu gaismās, un citi cilvēki to neredzētu. Šis attēlojums liecina par Rudzītes dzejas intīmo un personisko raksturu, kur katram vārdu, rindu un emociju manevram ir sava slepenā pasaule. Dzeja, kas plūst ar brīvu garu un rotaļīgumu, atgādina par brīžiem, kad mēs varam būt patiesi paši un nebaidīties no apkārtējo vērtējuma.

Anna Auziņas blēņas un dzejas noslēpumi

Savukārt Anna Auziņa uzsver, ka dzejā vienmēr jābūt blēņām. Viņas tikšanās ar dzeju ir saistīta ar atsvešināšanos no standarta formulējumiem un rutīnas. Auziņa uzskata, ka dzeja ir kā neciešamās spēles noteikumu maiņa, kad mākslinieks var piesaistīt klausītāju ar pārsteigumiem un asprātību. Šāda pieeja ļauj lasītājiem uzzināt vairāk par dzejas dziļumiem un baudīt tās daudzveidību, radot negaidītus un brīžiem arī smieklīgus momentus.

Dzejas dienu svinības un mākslinieces viedokļi

Šī tikšanās Latvijas Radio veidoja lielisku platformu, kur dzejnieces varēja dalīties savos aizkustinājumos un atziņās par dzejas iedvesmu. Septembrī, kad svinam Dzejas dienas, Rudzītes un Auziņas viedokļi par dzeju iespaido mūsdienu latviešu literatūru, atgādinot par to, cik būtiska ir personiskā un kolektīvā pieredze dzejas radīšanā. Arī šajā gadījumā dejas un dzejas saikne kļūst par spēcīgu simbolu radošai izpausmei. Šādas sarunas un mākslinieku apliecinājumi bagātina mūsu kultūras ainu, liekot mums pārdomāt, kā mēs uztveram dzeju un tās daudzveidīgos izpausmes veidus.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas