Jaunie ārsti saskaras ar spiedienu darbā izmantot krievu valodu; nereti no kolēģu pusesLatvijā
Foto un virsraksts: NRA
  • vakar 18:36
  • NRA
  • 4

Jaunie ārsti saskaras ar spiedienu darbā izmantot krievu valodu; nereti no kolēģu puses

Jaunie ārsti un valodas ietekme

Latvijā jaunie ārsti saskaras ar izaicinājumiem, kas saistīti ne tikai ar medicīnas praksi, bet arī ar valodas jautājumiem. Sākot rezidentūras gaitas, viņi bieži izjūt psihoemocionālu spiedienu izmantot krievu valodu, kas nereti nāk no darba kolēģiem. Šis spiediens var būt nepatīkams un pat kaitīgs, jo tā ietekmē komunikāciju un iekšējo vidi medicīnas iestādēs.

Viedokļi par psihoemocionālo vardarbību

Pirmdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" Latvijas Jauno ārstu asociācijas vadītājs Jānis Vētra atklāja, ka šī parādība ir plaši izplatīta. Jaunie speciālisti ir spiesti pielāgoties valodas prasībām, kas var radīt nepatīkamu psiholoģisko spriedzi un abpusēju neapmierinātību. Daži rezidenti atklājuši, ka viņiem nākas izjust psihoemocionālu vardarbību, kas ir saistīta ar spiedienu komunicēt krievu valodā, lai iegūtu piekļuvi mediķu komandām un pacientiem.

Profesijas ētikas un valodas jautājumi

Jaunajiem ārstiem ir svarīgi saglabāt profesionālo integritāti un nodrošināt, ka saziņa tiek veikta tajā valodā, kurā viņi jūtas visērtāk. Vētra uzsver, ka šādi spiedieni var radīt ne tikai emocionālus, bet arī profesionālus sarežģījumus, jo komunikācija ir būtiska pacientu aprūpē. Valodas jautājums jaunajiem ārstiem rada sevišķi lielas bažas, ņemot vērā, ka Latvijas sabiedrība kļūst aizvien daudzveidīgāka un valodu prasmes ir būtiskas profesionālajā vidē.

Risinājumi un nākotnes perspektīvas

Ir nepieciešams strādāt pie labākas izpratnes par valodas jautājumiem medicīnas nozarē un veicināt iekļaujošāku un atbalstošāku vidi jaunajiem ārstiem. Sabiedrībā un medicīnas iestādēs jāveicina diskusijas par valodas izmantošanu, lai nodrošinātu, ka visi mediķi var strādāt savā komforta zonā, vienlaikus saglabājot profesionālo komunikāciju ar kolēģiem un pacientiem.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas