
Kā Lieldienās sevi pasargāt no E.coli baktērijas? Skaidro SPKC
Lieldienu brīvdienas un pārtikas drošība
Gatavojoties Lieldienu brīvdienām, ir svarīgi pievērst uzmanību pārtikas drošībai. Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) atgādina, ka šajā laikā pieaug risks saskarties ar pārtikas izraisītiem infekciju gadījumiem, kas īpaši aktuāli ir, lietojot olas un gaļas produktus.Pievēršam uzmanību olu kvalitātei
Olas ir būtiska Lieldienu tradīciju sastāvdaļa. SPKC speciālisti uzsver, ka ir svarīgi pirkt tikai kvalitatīvas olas no uzticamiem piegādātājiem. Pērkot olas, jāseko līdzi to iepakojumam un derīguma termiņam, kā arī jāizvairās no olu bojājumiem, kas var palielināt salmonellas un E. coli baktēriju risku.Droša gaļas produktu sagatavošana
Gatavojot un lietojot gaļas produktus, ir jāievēro īpaša piesardzība. SPKC rekomendē izvairīties no krusteniskās kontaminācijas, rūpīgi mazgājot rokas, virsmas un gatavošanas rīkus pēc saskares ar neapstrādātu gaļu. Tāpat svarīgi ir pareizi uzglabāt gaļas produktus, lai novērstu baktēriju vairošanos.E. coli baktērijas risks
E. coli baktērija, īpaši tās bīstamie paveidi (STEC/VTEC), var izraisīt smagas zarnu infekcijas, kas ietekmē ne tikai pieaugušos, bet arī bērnus un seniorus. Tāpēc ir būtiski ievērot visus pārtikas drošības pasākumus, lai pasargātu sevi un savus tuvākos no iespējamām veselības problēmām.Secinājumi un aicinājums rīkoties
Lieldienas ir laiks, kad ģimenes sanāk kopā un dalās svētkos, taču ir svarīgi atcerēties arī par drošību. SPKC norāda, ka, ievērojot pareizu pārtikas sagatavošanu un uzglabāšanu, var samazināt risku saskarties ar E. coli baktēriju un nodrošināt drošus un veselīgus svētkus visiem.
Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz JAUNS.LV portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit