• 2024. gada 3. septembris 20:00
  • NRA
  • 7

Kā pareizi ievākt tomātu sēklas, lai tās nākamgad būtu dīgtspējīgas?

Kāpēc ievākt tomātu sēklas?

Ja vēlaties nākamgad savā dārzā audzēt sulīgus tomātus, bet nevēlaties iztērēt naudu jaunu sēklu iegādei, tad ievākt sēklas no šogad izaudzētajiem tomātiem ir lielisks risinājums. Šī prakse ne tikai ietaupa naudu, bet arī nodrošina, ka nākamgad jūsu tomāti būs izturīgi un pielāgoti vietējai videi.

Kurš tomāts ir piemērots sēklu ievākšanai?

Ir svarīgi izvēlēties vislabākos tomātus sēklu ievākšanai. Izvēlieties veselus, nobriedušus tomātus, kas atbilst jūsu iecienītajai šķirnei. Ieteicams izvēlēties tādus augļus, kuriem ir labas garšas īpašības un kuriem nav redzami bojājumi. Ideāli, ja šie tomāti ir no auga, kas ir izturējis vietējos klimata apstākļus.

Kā ievākt tomātu sēklas?

Sākumā izgrieziet izvēlēto tomātu uz pusēm. Ierakstiet sēklas un to želejveida apvalku (sēklu pulpu) traukā. Šo maisījumu atstājiet siltā vietā, lai fermentētos apmēram 3-5 dienas. Fermentācijas process palīdz atbrīvot sēklas no želejveida apvalka, kas var kavēt dīgšanu.

Kā pareizi saudzēt sēklas?

Pēc fermentācijas procesa beigām, nepieciešams izskalot sēklas ar ūdeni, lai noņemtu atlikušo želeju. Izklājiet sēklas uz papīra dvieļa vai avīzes, lai tās nožūtu. Pārliecinieties, ka sēklas ir pilnībā sausas pirms to glabāšanas. Ideāla uzglabāšanas temperatūra ir apmēram 5-10 grādi pēc Celsija, un sēklas jāuzglabā tumšā, sausā vietā.

Kāda ir dīgtspēja un kā to pārbaudīt?

Lai nodrošinātu, ka jūsu ievāktās sēklas ir dīgtspējīgas, ir ieteicams veikt dīgtspējas testu. Paņemiet nelielu daudzumu sēklu un iestādiet tās mitrā audumā vai augsnē istabas temperatūrā. Ja sēklas sadīgst, tad tās ir gatavas stādīšanai nākamajā sezonā. Šis tests palīdzēs jums pārliecināties par sēklu kvalitāti un dīgtspēju. Atcerieties, ka laiks un pacietība ir nepieciešami, lai noteikti sagatavotu tomātu sēklas nākamajai sezonai. Ievērojot šos vienkāršos soļus, jūs varat nodrošināt sevi ar dīgtspējīgām tomātu sēklām un šogad radīt jaunu ražu nākamajam gadam!

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas