Kādēļ bērniem jāatklāj patiesība par adopcijuIzpēte
Foto un virsraksts: NRA
  • 2024. gada 14. oktobris 08:00
  • NRA
  • 8

Kādēļ bērniem jāatklāj patiesība par adopciju

Adopcijas process Latvijā

Latvijā adoptē vidēji simt bērnu gadā, tomēr pēdējos gados novērojams neliels šī skaita samazinājums. Adopcija ir ne tikai juridisks process, bet arī emocionāla un sociāla pāriešana, kas iesaista visus ģimenes locekļus. Būtiski ir saprast, ka bērni, kuriem tiek dota iespēja uzsākt jaunu dzīvi pie adoptētājiem, ir pelnījuši patiesību par savu izcelsmi un apkārtējo pasauli.

Vecums un izvēles kritēriji

Adoptētāji Latvijā visbiežāk izvēlas jaunākus bērnus, parasti no viena līdz piecu gadu vecumam. Šis vecums ir īpašs, jo bērni ir vēl pārveidojami un pieņemoši attiecībā uz jauniem apstākļiem. Tomēr tieši šajā vecumā ir svarīgi saglabāt atklātību par adopcijas procesu un iemesliem, kādēļ bērns nonācis adoptētāju ģimenē.

Patiesības atklāšanas nozīme

Bērniem ir tiesības zināt savu stāstu. Patiesības atklāšana par adopciju palīdz bērniem saprast savas identitātes saknes un piešķir nozīmi to pieredzei. Nespēja atklāt šo informāciju daudziem bērniem var radīt sajūtas par pamestību, mīlestības trūkumu un neizpratni par savu vietu pasaulē. Tādēļ ir svarīgi, lai adoptētāji būtu atvērti sarunām un sniegtu bērniem drošu vidi, kurā ļautu uzdot jautājumus.

Emocionālās sekas un atbalsts

Ja nepietiekami tiek runāts par adopciju, bērna emocionālā veselība var ciet – viņi var attīstīt zemu pašvērtējumu vai pat izjust bailes no noraidījuma. Tādēļ ir nepieciešams sniegt bērniem psiholoģisko atbalstu un palīdzēt viņiem saprast, ka viņi ir mīlēti un pieņemti. Pieaugušajiem, kas audzina adoptētus bērnus, ir jākļūst par uzticamiem un gādīgiem atbalsta avotiem.

Secinājums

Adopcijas process ir sarežģīts un emocionāli bagāts ceļojums, kas prasa atklātību un sapratni. Patiesība par adopciju bērniem ir īpaši svarīga, jo tā veicina viņu identitātes veidošanos un emocionālo labklājību. Pieņemot un atgriežot viņu nākotnes iespējas, mēs varam palīdzēt bērniem attīstīt veselīgu pašapziņu un būt drosmīgiem, sastopot pasauli.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas