Kaņepes gan gardēžiem, gan būvniekiemZiņas
Foto un virsraksts: Diena
  • 2025. gada 27. aprīlis 12:00
  • Diena
  • 23

Kaņepes gan gardēžiem, gan būvniekiem

Kaņepju potenciāls Latvijā

Kaņepes ir sena kultūra, kas izsenis tiek izmantota ne tikai pārtikā, bet arī būvniecībā. Arvien vairāk cilvēku pievērš uzmanību kaņepju daudzveidīgajām iespējām, kas attiecas gan uz gastronomiju, gan uz ilgtspējīgu būvniecību. Gada laikā Latvijā ir pieaudzis interesi par šo augu, jo tā īpašības ir ne tikai ekoloģiskas, bet arī ekonomiskas.

Intervija ar Andri Višņevski

Lai labāk izprastu kaņepju audzēšanas iespējas, mēs sazinājāmies ar Andri Višņevski, pieredzējušu kaņepju audzētāju, kurš dalījās savās atziņās par šo augu un tā izmantošanas potenciālu.

1. Kāpēc Jūs izvēlējāties audzēt kaņepes?

Andris atklāja, ka kaņepes izvēlējies tāpēc, ka tas ir ļoti daudzpusīgs augs ar minimālām prasībām attiecībā uz audzēšanu. "Kaņepes var augt dažādos klimatos un augsnēs, turklāt tās prasa mazāk ūdens nekā citas kultūras," viņš paskaidroja.

2. Kādas ir galvenās kaņepju izmantošanas jomas?

Viņš norādīja, ka kaņepes var izmantot kā pārtiku - ražojot eļļas, miltus un dažādus ēdienus. Būvniecībā tās tiek izmantotas kā izolācijas materiāls un pat būvmateriālu izgatavošanai, jo kaņepju šķiedras ir ļoti spēcīgas un ilgtspējīgas.

3. Kādas ir kaņepju audzēšanas izaicinājumi?

Andris uzsvēra, ka, lai gan kaņepju audzēšana ir izdevīga, pastāv izaicinājumi, piemēram, likumdošanas neskaidrības un tirgus konkurence ar tradicionālām kultūrām. "Ir nepieciešams strādāt pie izpratnes par kaņepju ieguvumiem sabiedrībā," viņš sacīja.

4. Kādi ir jūsu nākotnes plāni attiecībā uz kaņepēm?

Audzētājs plāno paplašināt savas aktivitātes, iekļaujot jaunas kaņepju auditorijas un produktus, kas ieinteresēs gan gardēžus, gan būvniekus. "Es ceru, ka tuvākajā nākotnē kaņepes kļūs par neatņemamu mūsu kultūras sastāvdaļu," viņš piebilda.

5. Ko jūs vēlētos teikt citiem potenciālajiem audzētājiem?

Andris aicina citus nebaidīties izmēģināt kaņepju audzēšanu, jo tai ir milzīgs potenciāls. "Sāciet ar mazumiņu, izpētiet tirgu un esiet radoši, jo rodas jaunas iespējas katru dienu," viņš iedrošināja.

Secinājums

Kaņepes piedāvā plašas iespējas gan pārtikā, gan ilgtspējīgā būvniecībā. Andra Višņevska pieredze liecina, ka nākotnē šī kultūra varētu kļūt par svarīgu Latvijas lauksaimniecības daļu, tādējādi veicinot ekonomisko izaugsmi un ilgtspējību.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Diena portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas