Kāpēc Ziemassvētkos jāēd vismaz deviņas reizes?Recepšu kolekcijas
Foto un virsraksts: Delfi
  • 2024. gada 24. decembris 10:01
  • Delfi
  • 87

Kāpēc Ziemassvētkos jāēd vismaz deviņas reizes?

Tradīcijas, kas apvieno ģimeni

Ziemassvētki ir laiks, kad ģimenes un tuvinieki sanāk kopā, lai dalītos svētkos un radītu neizdzēšamas atmiņas. Mielasta galds ir viens no centrālajiem svētku elementiem, un tas, ko uz tā esam pieraduši redzēt – daudzveidība, kas simbolizē bagātību un labklājību. Tradīcija ēst vismaz deviņas reizes ir priekškars daudzām interesantām nozīmēm un ticējumiem, kas raksturo mūsu kultūru.

Kāpēc tieši deviņas reizes?

Saskaņā ar latviešu tautas tradīcijām, skaitlis deviņi ir uzskatāms par maģisku. Tas simbolizē pilnību, pārpilnību un harmoniju, un bieži tiek minēts dažādos folkloras stāstos. Folkloriste Aīda Rancāne uzsver, ka katrs ēdiens, kas uzlikts galdā, nes sevī īpašu nozīmi un simbolizē kaut ko. Piemēram, zirņi simbolizē labklājību, bet maize ir dzīvības avots.

No sirds uz sirdi – ēdienu nozīme

Katrs Ziemassvētku ēdiens ne tikai piesātina kuņģi, bet arī sirdi. Tradicionāli galdā tiek likti tādi ēdieni kā skābēti kāposti, cepta zivs, piparkūkas un citas gardas palmētas. Katrai ģimenei var būt savas receptes un noslēpumi, taču to būtība paliek nemainīga – svinēt dzīvi un bagātību, ko tā sniedz. Deviņas reizes ēdot, mēs simboliski izsakam pateicību par to, kas mums dots, un par to, ko esam ieguvuši gada laikā.

Folklora un ticējumi, kas mūs vieno

Latvieši ir bagāti ar folkloras mantojumu, un ticējumi par Ziemassvētku mielastu ir daļa no tās. Dažādi sakāmvārdi un ticējumi mudina mūs būt atturīgiem un apzinātiem, svinot svētkus. Uzturot tradīciju ēst deviņas reizes, mēs ne tikai godinām priekštečus, bet arī nododam saviem bērniem un nākamajām paaudzēm šīs vērtības.

Noslēgumā

Ziemassvētku maltīte ir vairāk par vienkāršu ēšanu – tas ir laiks, kad vienojamies kopā ap ēdiena galdu, dalāmies priekos un sūrās atmiņās. Kāpēc Ziemassvētkos jāēd vismaz deviņas reizes? Atbilde slēpjas tradicionālajā vērtību izpratnē, kas padara šos svētkus tik īpašus. Tāpēc, pildot savu galdautu ar garšīgiem ēdieniem, neaizmirsīsim par to, ka katra reize ir svētki un pateicība.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Delfi portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas