Kas palielina zāļu cenas? Ieskats garajā medikamentu izstrādes un ražošanas ceļā
Dzīve un stils
Foto un virsraksts: LSM
  • vakar 15:04
  • LSM
  • 5

Kas palielina zāļu cenas? Ieskats garajā medikamentu izstrādes un ražošanas ceļā

Zāļu izstrādes palielinātās izmaksas

Zāļu izstrāde mūsdienās ir kļuvusi ievērojami dārgāka, un šo faktoru ietekmē vairāki aspekti. Kā atzīmēja Latvijas Universitātes Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes dekāns, profesors Kristaps Jaudzems, sarežģītā zāļvielu izstrāde ir «lielākā daļa no šī pieauguma». Jaunas zāles nereti prasa ilgu un nogurdinošu pētījumu procesu, kas ne tikai prasa ievērojamas finanses, bet arī laiku - gadiem ilgi klīniskie pētījumi var ievērojami palielināt izmaksas.

Neveiksmīgie mēģinājumi un to ietekme uz cenām

Vēl viens būtisks faktors, kas ietekmē zāļu cenas, ir neveiksmīgie mēģinājumi radīt jaunas zāles. Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācijas valdes priekšsēdētājs Vitālijs Skrīvelis uzsvēra, ka katrs atteiktais pētījums, katra neveiksmīga metode iekļaujas ražošanas izmaksās. Šie izdevumi tiek iekļauti galīgajās zāļu cenās, padarot tās augstākas pat tādu medikamentu gadījumā, kas nonākuši tirgū ar panākumiem.

Ražošanas izmaksas un inovācijas

Ražošanas izmaksas ir vēl viena komponente, kas ievērojami veido zāļu cenas. Jaunāku un efektīvāku ražošanas tehnoloģiju ieviešana, neskatoties uz sākotnējām investīcijām, ilgtermiņā var sekmēt jaunu zāļu pieejamību un samazināt izmaksas. Tomēr uzņēmumiem jābūt gataviem uzņemties risku, lai inovācijas varētu novest pie efektīvākām un lētākām zālēm tirgū.

Kopsavilkums

Lai gan zāļu cena tiek noteikta pēc dažādiem faktoriem, viss sākas ar dārgu un sarežģītu zāļu izstrādes procesu, kas ietver daudzus izmēģinājumus un iespējamas neveiksmes. Atziņas no ekspertiem skaidri parāda, ka veselības nozares nākotne ir atkarīga ne tikai no inovācijām, bet arī no saprātīgas un ilgtspējīgas pieejas, lai nodrošinātu pacientu piekļuvi nepieciešamajiem medikamentiem par pamatotām cenām.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas