Kas tas tāds Barklajs de Tolli, un kāpēc Rīgā grib nojaukt viņa pieminekli?Izpēte
Foto un virsraksts: NRA
  • aizvakar 08:30
  • NRA
  • 10

Kas tas tāds Barklajs de Tolli, un kāpēc Rīgā grib nojaukt viņa pieminekli?

Rīgas domes sēde un pieminekļa liktenis

Šodien Rīgas domes sēdē tika pieņemts lēmums balsot par Barklaja de Tolli pieminekļa nojaukšanu, radot plašu sabiedrības interesi un diskusijas par tā nozīmi Rīgas vēsturē. Šis solis nāk pēc daudzu gadu garas neskaidrības par pieminekļa statusu un sabiedrības attieksmi pret to.

Barklajs de Tolli: Aizvēsturiskas personības atklāšana

Daudzi īpaši jaunāka gadagājuma Rīgas iedzīvotāji pat nav dzirdējuši par Barklaja de Tolli. Viņš bija ievērojams Krievijas impērijas militārais līderis un dalībnieks Napoleona karos, taču mūsdienās viņa reputācija ir kļuvusi pretrunīga. Neviens pilsētas vadītājs līdz šim nav īsti centies izskaidrot sabiedrībai, kādas ir šīs personas vēsturiskās lomas nozīme un kāpēc viņam ir uzstādīts piemineklis tieši iepretim Ministru kabinetam.

Pieminekļa simboliskā nozīme un tā nozudīsme

Piemineklis, kas mūsdienās ir vairākiem novērotājiem jaudīgs simbols, ir arī vēstījums par pagātni, ko ne visi var akceptēt. Lielākā problēma ir fenomens, ka viens piemineklis var ar laiku kļūt par strīdus objektu, kas atklāj sabiedrības uzskatu dalījumus un vērtības. Šajā gadījumā, ja Barklajs de Tolli vairs netiek uzskatīts par piemērotu personību pieminēšanai Rīgā, jautājums par pieminekļa nojaukšanu kļūst vēl aktuālāks.

Sabiedrības viedoklis un nākotnes perspektīvas

Sabiedrībā viedokļi par Barklaja de Tolli pieminekli ir dalīti. Daži apgalvo, ka vēstures izpēte un izglītošana ir būtiska, lai labāk izprastu šīs personas nozīmi, savukārt citi uzskata, ka šāda pieminekļa esamība ir apkaunojoša un nevajadzīga. Ir skaidrs, ka šis jautājums ir jārisina, izprotot ne tikai vēsturi, bet arī Latvijas nākotni un to, kā mēs izvēlamies pieminēt savus vēsturiskos varoņus. Rīgas dome aicina visus iedzīvotājus paust savas domas un piedalīties diskusijās par pieminekļu nozīmi, tādējādi veicinot plašāku sabiedrības iesaistīšanos un izpratni par šiem jautājumiem.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz NRA portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas