• 2024. gada 16. septembris 17:26
  • Diena
  • 5

Kremlis dezinformācijas kampaņā centies sarīdīt Latvijas krievus pret Ukrainas bēgļiem

Kremļa dezinformācijas stratēģija

Kremļa vadītās dezinformācijas kampaņas mērķis ir radīt šķelšanos Latvijas sabiedrībā, it īpaši starp Latvijas krievu kopienu un Ukrainas bēgļiem. Viltus ziņas un manipulēti komentāri tiek izmantoti, lai veidotu nepatiesu priekšstatu par Ukrainas bēgļu klātbūtni un to ietekmi uz sabiedrību. Šī stratēģija ir daļa no plašākas Kremļa propagandas, kas cenšas sēt neuzticību un konfliktus starp dažādām etniskām grupām.

Informatīvie uzbrukumi un viltus narratives

Saskaņā ar Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra "Re:Baltica" iegūtajiem materiāliem, šie informatīvie uzbrukumi tiek organizēti no tā dēvētajām "troļļu fabrikām". Pats fakts, ka šāda veida kampaņas pastāv, jau liecina par Kremļa vēlmi ietekmēt Latvijas sabiedrisko domu un radīt nesapratni starp kopienām. Propagandisti cenšas aizvien vairāk nostiprināt uzskatu, ka Ukrainas bēgļi ir galvenais problēmu cēlonis, kas var novest pie sabiedrības destabilizācijas.

Ekonomiskā nestabilitāte kā rīks sāncenšu apvainojumiem

Vēl viens būtisks arguments, ko izmanto Kremļa propagandisti, ir apgalvojums, ka konfrontācija ar Krieviju var novest pie Latvijas ekonomiskās sabrukšanas, radot nabadzību un piedzimstot sociāliem nemieriem. Šāda dezinformācija cenšas iebaidīt Latvijas iedzīvotājus un radīt bažas par valsts nākotni, it īpaši laikā, kad krīze ir redzama daudzu valstu ikdienā.

Sabiedrības vienotība pret dezinformāciju

Neskatoties uz Kremļa centieniem, ir svarīgi atzīmēt, ka daļa Latvijas sabiedrības apzinās šo dezinformācijas kampaņu ietekmi. Medijiem, nevalstiskajām organizācijām un individuāliem pilsoņiem ir jāpalīdz vairot izpratni par patiesajiem faktiem un cīnīties pret viltus ziņām. Tikai kopīgā dialogā un izglītotā sabiedrībā varam nostiprināt vienotību un uzveikt dezinformāciju. Šajā situācijā ir svarīgi neļaut dezinformācijas kampaņām sēt nesapratni un naidu, bet gan strādāt pie savstarpējas sapratnes un cieņas veidošanas mūsu sabiedrībā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Diena portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas