• 2024. gada 16. septembris 16:04
  • LSM
  • 3

Krievijas skolās atjauno padomju stila «patriotisko audzināšanu»

Krievijas skolu jaunā realitāte

Krievijas izglītības sistēma piedzīvo būtiskas pārmaiņas, komunikējot bērniem un pusaudžiem padomju stila "patriotiskās" vērtības. Šis solis ir daļa no Kremļa stratēģijas, kas vērsta uz nākamās paaudzes ideoloģisko sagatavošanu dzīvei, kurā Krievija ikdienā saskaras ar konfliktiem, tostarp ar Ukrainu un rietumu valstīm. Medijs "The Moscow Times" ziņo par šo tendenci, uzsverot, ka izglītība vairs nav tikai akadēmisko zināšanu iegūšanas process, bet arī ideoloģiskās audzināšanas instruments.

Padomju stila propagandas kampaņas

Jaunā patriotiskā audzināšana Krievijas skolās ietver padomju stila propagandas metodes, kuras iepriekš jau tiek pārspriestas vēstures un kultūras mācību priekšmetos. Skolēni tiek iepazīstināti ar pozitīvām atmiņām par Padomju Savienību, izceļot tās "varonību" un "varoņus". Tikmēr pašreizējie globālie konflikti tiek pasniegti kā neizbēgama cīņa, kas liek bērniem attīstīt lojalitāti pret valsti un tās vadību.

Ideoloģiskā cīņa par bērnu prātiem

Kremļa centieni radīt jaunu patriotu paaudzi ir vairāk nekā tikai izglītības reformas. Tas ir aktīvs process, kas cenšas nostiprināt varas ideoloģiju un atgūt kontroli pār sabiedrību, izmantojot jaunatni kā nozīmīgu instrumentu. Politiskie analītiķi brīdina, ka šādas ideoloģiskās mācības var radīt plaisu starp Krievijas jaunatni un pārējām valstīm, padarot dialogu grūtāku un veicinot iekšējo radikalizāciju.

Reakcija un perspektīvas

Reakcija uz šīm izmaiņām ir neviennozīmīga, un daļa pedagogiem un vecākiem izsaka bažas par šo procesu un tā ietekmi uz bērnu izglītību un pasaules uzskatu. Tomēr Kremļa ietekme uz skolu sistēmu joprojām palielinās, un nākamajām paaudzēm tiks nodotas jaunas "patriotiskās" vērtības, kas, iespējams, sagatavos viņus forumā, kurā konfliktus un nesaskaņas tiks uzskatītas par normu. Krievijas izglītības reformas uzsver ne tikai to, kādā veidā bērni tiek izglītoti, bet arī kā veidojas viņu identitāte un nākotnes redzējums, kas var ietekmēt visu valsti un tās attiecības ar pārējo pasauli.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas