• 2024. gada 25. jūlijs 00:00
  • Delfi
  • 22

Kurš un cik maksās par slimības lapām? Darba devēju piedāvājums negūst atbalstu

Diskusijas par darbnespējas lapu apmaksu

Jaunākās diskusijas par slimības lapu apmaksas kārtību Latvijā turpinās, un darba devēji izsaka savas idejas par to, kā uzlabot situāciju. Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) ir paudusi viedokli, ka valsts sistēmām būtu jālīdzina savas prakses kaimiņvalstij Lietuvai, kur darba devēji apmaksā pirmās piecas slimošanas dienas, nevis astoņas, kā tas ir Latvijā.

Piedāvājums negūst atbalstu

Tomēr šī LDDK iniciatīva nav saņēmusi plašu atbalstu. Labklājības ministrija (LM) ir skaidri izteikusies pret piedāvājumu samazināt apmaksāto slimošanas dienu skaitu. LM uzsver, ka šis jautājums ir jāvērš kompleksi un ir nepieciešams rūpīgi izvērtēt visus aspektus, kas skar gan darbiniekus, gan darba devējus.

Darba devēju bažas un ietekme uz darbiniekiem

Darba devēji, ierosinot šādas izmaiņas, cer mazināt darbu zaudēšanas riskus un veicināt produktivitāti. Tomēr ir skaidrs, ka šādām izmaiņām varētu būt negatīva ietekme uz darbinieku labklājību. Samazināta apmaksāto slimības dienu skaita dēļ darbinieki varētu būt spiesti atgriezties darbā ātrāk, nekā to atļauj viņu veselība, kas var novest pie ilgstošām veselības problēmām un darba spēju zuduma.

Kopsavilkums

Šobrīd diskusijas par darbnespējas lapu apmaksu ir aktuālas, un redzams, ka šajā jautājumā ir daudz dažādu viedokļu. Lai gan darba devēji izsaka vēlmi mainīt esošo sistēmu, atbildīgās ministrijas ir piesardzīgas un skaidri norāda, ka lēmumiem jābūt pamatotiem un jāņem vērā visu iesaistīto grupu intereses. Šis temats noteikti turpinās būt aktuāls valsts darba tirgū un sabiedrības diskusijās.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz Delfi portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas