• 2024. gada 16. septembris 10:05
  • JAUNS.LV
  • 5

Labklājības ministrija nākusi klajā ar jaunu piedāvājumu - tas attiecas uz VID un algu izmaksām skaidrā naudā

Jauni pasākumi ēnu ekonomikas mazināšanai

Labklājības ministrija (LM) ir nākusi klajā ar jaunu piedāvājumu, kas vērsts uz ēnu ekonomikas samazināšanu Latvijā. Šis iniciatīvas ietvaros tiek piedāvāts jauns noteikums, kādā darba devējiem būs jāinformē Valsts ieņēmumu dienests (VID) par katru gadījumu, kad darbinieku algas tiek izmaksātas skaidrā naudā.

Izmaksu caurskatāmības veicināšana

Jaunais noteikums paredz, ka darba devējiem ir jāziņo VID par skaidrās naudas izmaksām. Tas ir būtisks solis, lai palielinātu caurskatāmību un samazinātu iespēju slēpt reālās darba samaksas, kā arī novērst nodokļu apiešanu. LM uzskata, ka šāda informācija dos skaidrāku ieskatu par darba samaksas struktūru un palielinās valsts ieņēmumus.

Darba devēju atbildība

Viena no šī noteikuma galvenajām ieguvumiem ir darba devēju atbildības palielināšanās. Tagad viņiem būs jādod skaidrs pārskats par savām finansiālajām darbībām, kas var mudināt vairāk uzņēmumu pāriet uz oficiālām, regulējošām izmaksām un samazināt vēlmi maksāt algas aploksnēs.

LM mērķi un nākamie soļi

Labklājības ministrijas mērķis ir radīt izpratni par darba likumdošanas ievērošanu, nodrošinot darbiniekiem pārliecību par to, ka viņu darba samaksa ir droša un likumīga. Šis noteikumu projekts tiek virzīts tālāk, un LM cer, ka tas tiks ieviests pēc apspriestes un sabiedrības atbalsta saņemšanas. Kopumā jaunais piedāvājums soli pa solim tuvina sabiedrību uz skaidrāku un godīgāku darba tirgu, kur visi darbinieki saņem godīgu atlīdzību par savu darbu.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz JAUNS.LV portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas