• 2024. gada 16. septembris 05:55
  • LSM
  • 5

Latgales pašvaldības vilcinās ieviest bio atkritumu šķirošanu

Obligāta bioloģisko atkritumu šķirošana Latvijā

Latvijā kopš šī gada janvāra ir stājusies spēkā prasība, kas nosaka obligātu bioloģiski noārdāmo atkritumu, tostarp pārtikas atkritumu, šķirošanu. Šī iniciatīva ir vērsta uz atkritumu pārvaldības pilnveidošanu un vides aizsardzību, tomēr praksē šī prasība ne visur tiek ievērota.

Situācija Latgales pašvaldībās

Latgales reģionā situācija ar bioloģisko atkritumu šķirošanu ir visai satraucoša. Lielākajā daļā pašvaldību, tai skaitā Ludzas, šķirošana nav uzsākta, neskatoties uz to, ka šīs prasības ieviešana jau ilgstoši ir bijusi gaidīta. Piemēram, Ludzā, lai gan pie daudzdzīvokļu mājām ir izvietoti brūnie konteineri bioloģiskajiem atkritumiem, sašķirotais saturs joprojām tiek nosūtīts kopējā atkritumu plūsmā.

Problēmas iemesli

Galvenais iemesls, kāpēc Latgales pašvaldības vilcinās ar bioloģisko atkritumu šķirošanas ieviešanu, ir neizskaidrotā situācija attiecībā uz šo atkritumu tālāko apstrādi. Pašvaldībām nav izdevies atrisināt jautājumu par to, kur nogādāt sašķirotos atkritumus pēc tam, kad tie ir savākti. Tas rada papildu apgrūtinājumus un kavē uzticamu un efektīvu šķirošanas procesu.

Iespējamie risinājumi

Lai uzlabotu situāciju, ir nepieciešama cieša sadarbība starp valsts un pašvaldību institūcijām. Ir svarīgi izstrādāt skaidrus noteikumus un veidus, kā organizēt bio atkritumu transportu un apstrādi. Tāpat arī sabiedrības izglītošana par bioloģisko atkritumu šķirošanas nozīmīgumu un priekšrocībām būtu būtiska, lai veicinātu šī procesa ieviešanu visā Latvijā, tostarp Latgalē.

Noslēgumā

Lai gan obligātā bioloģisko atkritumu šķirošana varētu būt solis pretī videi draudzīgākai nākotnei, Latgales pašvaldības saskaras ar būtiskajiem izaicinājumiem, kas jārisina, lai veicinātu ilgtspējīgu atkritumu pārvaldību. Jauns risinājums ir nepieciešams, lai nodrošinātu, ka bio atkritumi tiek efektīvi apstrādāti, nevis nonāk kopīgajā atkritumu plūsmā.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas