Latvijā pētī sīpolu un ķiploku labās īpašības; izceļ nu jau retāk audzēto ģimenes sīpolu
Dzīve un stils
Foto un virsraksts: LSM
  • 2025. gada 3. aprīlis 08:45
  • LSM
  • 18

Latvijā pētī sīpolu un ķiploku labās īpašības; izceļ nu jau retāk audzēto ģimenes sīpolu

Latvijā tiek pētītas sīpolu un ķiploku antimikrobiālās īpašības

Dārzkopības institūtā patlaban norisinās pētījumi, kuru mērķis ir izpētīt sīpolu un ķiploku antimikrobiālās īpašības. Šie tradicionālie dārzeņi ir bijuši daļa no Latvijas kulinārā mantojuma gadsimtiem ilgi, un pētnieki cenšas noskaidrot, kādi ir to potenciālie ieguvumi cilvēku veselībai.

Ģimenes sīpoli: Mūsu senais dārgums

Par vienu no labākajām sīpolu šķirnēm Latvijā gadiem ilgi tiek atzīti "ģimenes sīpoli". Šie sīpoli ir ne tikai garšīgi, bet arī bagāti ar vērtīgām vielām, kas pozitīvi ietekmē cilvēku veselību. Tomēr, kā norāda pētījumi, šo šķirņu audzēšana pēdējos gados ir samazinājusies, tādēļ ir svarīgi pievērst uzmanību to saglabāšanai un popularizēšanai.

Pētījuma rezultāti un veselības ieguvumi

Jaunākie pētījumi liecina, ka sīpolu un ķiploku lietošana var būtiski palīdzēt cīņā ar vairākām veselības problēmām. Tie var nākt talkā cīņā ar angīnu, ausu infekcijām, elpošanas slimībām un vēdera problēmām. Šādas atziņas varētu veicināt cilvēku interesi par šo dārzeņu izmantošanu ikdienas uzturā un mudināt vairākus audzētājus atgriezties pie to audzēšanas.

Nākotne un audzēšanas veicināšana

Ņemot vērā pētījumu rezultātus, Dārzkopības institūts uzsver nepieciešamību veicināt ģimenes sīpolu audzēšanu Latvijā. Tas ne tikai rosinātu vietējo ražošanu, bet arī vairotu sabiedrības izpratni par veselīga uztura nozīmi un to, cik svarīgi ir izmantot tradicionālos, vietējos produktus. Latvijā ir potenciāls atdzīvināt ģimenes sīpolu audzēšanu un veicināt to popularitāti nākamajām paaudzēm.

Šis raksts ir sagatavots, pamatojoties uz LSM portāla informāciju.
Oriģinālo rakstu tu vari atrast šeit

Citas ziņas